Medicul Mircea Ionuţ Popiţiu a iniţiat o petiţie online pentru pacienţii din Deva şi din localităţile învecinate, care au afecţiuni vasculare. Doctorul consideră că este obligatorie înfiinţarea unei secţii de Chirurgie Vasculară în judeţul Hunedoara. La acest moment, bolnavii care au asemenea probleme de sănătate sunt trimişi la cel puţin 150 de kilometri distanţă pentru a fi trataţi.

Doctorul Mircea Ionuţ Popiţiu este originar din Deva, dar lucrează la o clinică de chirurgie vasculară din Timişoara. Acesta solicită, printr-o petiţie pe care a iniţiat-o pe Internet, înfiinţarea unei secţii de Chirurgie Vasculară la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, fiindcă „pacienţii din această zonă merită dreptul la viaţă, o viaţă fără amputaţie”. Drept dovadă, medicul a publicat, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare, o fotografie cu un trombon extras, zilele trecute, din artera principală a piciorului drept a unui pacient cu ischemie acută. Potrivit dr. Mircea Ionuţ Popiţiu, bolnavul a fost ţinut o săptămână într-un spital din judeţul Hunedoara, doar pe tratament perfuzabil, cu dureri groaznice şi dificultate de mişcare care necesita intervenţie chirurgicală vasculară de urgenţă, în primele şase ore. „Slavă Domnului, din nou, am operat pacientul şi piciorul lui este bine. Să sperăm că nu vor exista leziuni nervoase ireversibile. Vă rog frumos să semnaţi această petiţie care este un mic pas spre normalitate. Pacienţii din judeţul Hunedoara şi nu numai merită o şansă la viaţă… fără amputaţie”, a scris medicul originar din Deva.

O afecţiune de care suferă tot mai multă lume

Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală prin care se încearcă tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei. Aceasta este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20 la sută din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, aceasta poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces. Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore. O altă afecțiune frecventă este boala carotidiană, de asemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boala anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces”, spune dr. Mircea Ionuţ Popiţiu. De asemenea, chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase şi limfatice periferice, care, deși, par mai puțin grave, pot genera complicații severe, mai arată medicul în aceeaşi petiţie. „Pacienţii cu probleme vasculare din Deva şi zonele alăturate sunt trimişi la cel puţin 150 de kilometri distanţă pentru a fi trataţi şi se pierd ore bune care pot duce la amputaţie de membru sau chiar deces”, explică dr. Mircea Ionuţ Popiţiu, în petiţia iniţiată.

În România trăiesc circa 3,3 milioane de persoane cu vârste peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15 la sută dintre aceștia, adică la aproximativ 500.000 de persoane. 

Petiţia online iniţiată de medicul Mircea Ionuţ Popiţiu a strâns până acum peste 1.100 de susţinători. Aceasta poate fi semnată accesând linkul: https://www.petitieonline.com/vrem_chirurgie_vasculara_la_spitalul_judetean_de_urgenta_deva

Articolul precedentReparaţii pe DN 68A, pe suprafeţe întinse, de la mijlocul acestei săptămâni
Articolul următorNumăr de locuri suplimentat la spectacolul de romanţe de miercuri, 7 noiembrie 2018!