Polițiștii au descins, astăzi, la sediile mai multor firme și la locuințele unor persoane bănuite că „au găurit” bugetul statului german cu peste 21 milioane de euro, prin afaceri cu mașini din această țară. Oamenii legii au descins și pe raza județului Hunedoara.

Potrivit unui comunicat transmis de IGPR, poliţiştii efectuează, astăzi, 69 de percheziţii pe raza a 12 judeţe, printre care se află și Hunedoara, şi a municipiului Bucureşti, la sediile mai multor firme şi locuinţele a 56 de persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german. Activităţile se desfăşoară împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nurnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale.

“La data de 9 octombrie a.c., echipe comune de anchetă compuse din poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nurnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, efectuează mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală. Percheziţiile sunt efectuate pe raza judeţelor Cluj, Alba, Arad, Argeş, Bihor, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum şi în municipiul Bucureşti la adresele persoanelor bănuite şi ale societăţilor comerciale administrate de acestea. De asemenea, sunt puse în executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate în cauză, acestea urmând a fi conduse la audieri. ”, a informat IGPR, într-un comunicat de presă.

În dosar sunt vizate mai multe persoane bănuite de evaziune fiscală. Conform anchetatorilor, faptele ar fi fost comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria. Practic, ar fi fost achiziţionate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăţi, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă faptic beneficiarii reali ai achiziţiilor ar fi fost persoane fizice din România.

Prejudiciul cauzat statului german este de aproximativ 21,3 milioane de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperare.

Articolul precedentHunedorean prins de jandarmi cu o mașină plină cu lemne de foc
Articolul următorSe lucrează pe DN 7. Drumarii, prezenți, săptămâna aceasta, în trei puncte importante