„Diplomă de excelență” pentru corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” în urma participării la un festival internațional ce s-a desfășurat în Macedonia. Copiii, conduși de cunoscutul profesor Petru Androne Eli, au reprezentat cu mândrie țara noastră la acest eveniment de talie mondială la care au ajuns și de data aceasta cu bani scoși din buzunarul părinților și al unor sponsori care au dorit să rămână anonimi.

 

Corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” a participat la Festivalul Internațional „Kostoski” de la Ohrid, Macedonia, de unde a revenit cu „Diploma de Excelență”. Este cea de a 44-a distincție internațională a corului dirijat de maestrul Petru-Androne Eli, fiind considerat, din acest punct de vedere, cel mai performant ansamblu artistic din România.

La festivalul internațional de la Ohrid -Macedonia, din 68 de coriști, au fost prezenți 42, dintre care 12 micuți (de la clasa 0 la a III-a) aflați pentru prima oară pe o scenă. Ca de obicei, vocile de aur ale orașului Paliei nu au fost susținute financiar de autorități pentru a putea face această deplasare, cu toate că au reprezentat România. Costurile de transport, cazare, masă și asigurări au fost suportate de părinții copiilor (câte 200 € / persoană) și de câțiva sponsori (4.300 lei, în total), cărora „Vlăstarele Orăștiei” le aduc mulțumiri calde.

Corul de copii a fost înființat în 1996, pe lângă Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Orăștie, la inițiativa preotului paroh Ioan Gașpar și a profesorului de Muzică Petru-Androne Eli de la Școala Gimnazială „Dr. Aurel Vlad”. De-a lungul timpului, formația corală -prin care s-au perindat în toți aceștia ani, aproape 400 de copii, primii dintre ei fiind deja adulți, cu propriile familii, a susținut mai multe turnee peste hotare (în Franța, Germania, precum și alte țări). Corul a participat, aproape în fiecare an, la cel puțin un festival internațional, reprezentând cu succes România, cel mai important trofeu fiind Medalia de Argint la Grand Prix of Nations, Magdeburg, 2015, dar și participarea a patru coriști și a dirijorului la „Corul Mondial al Păcii”, Beijing, decembrie 2012. De asemenea, formația corală a susținut, și în țară, numeroase turnee și recitaluri în zeci de localități, luând parte și la o serie de evenimente culturale unde a fost invitat. Bilanțul repertoriului corului depășește 200 de piese, în 21 de limbi, de la scoțiană la… japoneză.

Dirijorul Petru-Androne Eli, a fost distins cu Medalia „Meritul Pedagogic” clasa a II-a, de către președintele Ion Iliescu (2004) și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, de către președintele Klaus Iohannis (2017).

Articolul precedentCei mai buni! Căpitanul Anca Firidon și labradorul Kara, atestați internațional în salvarea în dărâmături
Articolul următorCarte-document despre obiceiurile momârlanilor din Petrila