Silvana-Maria Rădulescu (foto), o tânără din municipiul Vulcan, reprezintă România la cea mai importantă competiție internațională de case solare, ce are loc în această perioadă, în Dubai.

Hunedoreanca face parte din echipa EFdeN, reprezentanta României la Solar Decathlon, competiţie ce presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. Echipa României concurează alături de alte 14, din 11 ţări şi patru continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Orientul Mijlociu. Toate cele 15 case solare construite vor putea fi vizitate de cei interesați până pe 29 noiembrie.

 

Silvana este absolventă a Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani, profilul Matematică – Informatică. Tânăra vorbeşte cu emoţie despre formarea ei din timpul liceului şi mândria de a reprezenta ţara şi judeţul Hunedoara la acest concurs.

„Sunt mândră că EFdeN reprezintă România în această competiţie şi extrem de recunoscătoare să fac parte dintr-o echipă formată din studenţi din diferite colţuri ale ţării, care lucrează şi se dezvoltă interdisciplinar. Îmi amintesc discursul domnului profesor de istorie din cadrul festivităţii de absolvire a şcolii generale care ne spunea să nu uităm niciodată de unde am plecat şi să le mulţumim mereu pe drum celor ce ne-au ajutat. Eu îi mulţumesc dânsului şi le mulţumesc tuturor profesorilor care m-au îndrumat. Păstrez acele cuvinte în minte şi sper că într-o zi, poate chiar la întoarcerea din această competiţie, să fiu una dintre acele persoane cu care judeţul Hunedoara se mândreşte.”

Silvana are 22 de ani și este pasionată de case solare și dans. Ea este studentă la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

 

În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste concurează în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu.

Solar Decathlon” este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în Statele Unite ale Americii. EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Membrii echipei sunt studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politehnică București și Universitatea București.

Articolul precedentExplozie într-un bloc din Lupeni
Articolul următorUn transport agabaritic, cu vehicule militare, va trece și prin județul Hunedoara