Gest emoţionant al mai multor tineri motociclişti din judeţul Hunedoara, care îşi unesc, şi în acest an, forţele pentru a ajuta mai mulţi oameni sărmani, înainte de Crăciun. Ei adună alimente, jucării, încălţăminte, dar şi alte obiecte de care familiile vizate au nevoie, în cadrul unei campanii devenită deja tradiţie în preajma sărbătorilor de iarnă.

 

Campania umanitară „Ajută satul” are un singur ţel: acela de a face un pic mai fericiţi, de sărbători, oameni care, cu adevărat, sunt necăjiţi. Sunt deja aproape 10 ani de când un grup de motociclişti cu suflet mare reuşesc să facă acest lucru înainte de Crăciun. Până acum, tinerii de la „Free Bikers” Hunedoara au adus bucurie în sufletele a zeci de familii lovite de soartă.

În fiecare an, înaintea sărbătorilor de iarnă, ei colindă satele ascunse ale judeţului, pentru a vedea condiţiile în care trăiesc familiile pe care vor să le ajute, aflând poveşti triste, impresionante, de la fiecare casă în care poposesc. La fel au făcut şi în acest an, când şi-au propus să ajute 75 de oameni, din 25 de familii nevoiaşe, care locuiesc în bordeie sărace, din diverse sate aflate în comunele hunedorene Zam, Almaş Sălişte, Veţel, Gurasada şi Bătrâna.

„Avem pe listă de la copii nou -născuţi până la nea‘ Gustin Trandafir, din cătunul Braşeu, mai sus de Almaş Sălişte, ce are un centenar ca România, fără câteva luni. Selecţia şi împărţirea donaţiilor pentru fiecare familie o vom face la noi la depozit, în Deva- Vom merge cu caravana în data de 15 decembrie, la fiecare familie în parte”, spune Marius Achim -„Achimoto”, preşedintele Asociaţiei „Free Bikers” Hunedoara.

La cei aproape 100 de ani, nea’ Gustin Trandafir trăieşte într-o căsuţă sărăcăcioasă dintr-un cătun aproape de Almaş Sălişte. Vizitat de voluntarii campaniei „Ajută satul” a povestit cât a putut el despre cel de-al Doilea Război Mondial la care a participat, cât şi despre tatăl său, care a luptat în Primul Război Mondial.

La fel ca şi în anii trecuţi, şi acum, motocicliştii şi voluntarii vor să respecte tradiţia şi să doneze un porc tranşat celor 25 de familii pe care şi-au propus să le ajute.

Cei care doresc să se alăture motocicliştilor hunedoreni şi să facă o faptă bună pot dona alimente, detergenţi, jucării, încălţăminte de iarnă (cizme de noroi, cărţi pentru preşcolari şi şcolari) etc. „Mai este nevoie de patru calculatoare, două biciclete, patru saltele de pat sau bani din care să achiziţionăm noi ce mai este necesar după ce selectăm donaţiile pe familii. De data aceasta, nu mai colectăm haine, deoarece, pe parcursul anului, am tot adunat donaţii în haine şi ne este plin depozitul”, a mai adăugat Marius Achim.

Donaţiile se primesc la centrul de colectare al asociaţiei situat în Deva, strada Pietroasa, nr. 13.

Sursa foto: Ajută satul/Facebook

„De ce să ajutăm satul? Simplu! Pentru că toţi dintre noi avem origini acolo, pentru că oamenii de acolo duc o viaţă simplă şi grea”

Campania umanitară „Ajută satul” a luat naştere în anul 2009, în judeţul Hunedoara, din dorinţa de a ajuta oamenii nevoiaşi din zonele rurale pe care motocicliştii le colindă în timpul ieşirilor lor. „Locuitorii zonelor rurale au acces mult mai dificil la un loc de muncă chiar dacă îşi doresc acest lucru, si asta datorită poziţionării faţă de zona urbană, a lipsei mijloacelor de transport regulate către oraş, a lipsei locurilor de muncă în zona rurală şi acestea fiind doar câteva dintre multele motive. De ce să ajutăm satul? Simplu! Pentru că toţi dintre noi avem origini acolo, pentru că oamenii de acolo duc o viaţă simplă şi grea, dar mai aproape de natură. Ne propunem să mobilizăm lumea din zona urbană să îşi aducă aportul, să doneze, pentru a uşura viaţa oamenilor de la sat. O altă dorinţă este să schimbăm percepţia lumii despre zona rurală şi să facem cât mai multă lume să iubească satul şi să îşi dorească să se îndrepte către el, să se întoarcă sau reîntoarcă acolo, în acest fel ajutând comunitatea din care va face parte”, spun reprezentanţii campaniei „Ajută satul!”.

Articolul precedentRed Bull Oslea Hiride dă startul unei noi provocări
Articolul următorSute de cetățeni obligați să își schimbe actele