Ministerul Culturii și Identității Naționale supune dezbaterii publice proiectul de Hotărâre privind stabilirea măsurilor necesare în vederea gestiunii, protecției și monitorizării monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial și în Lista indicativă a României pentru includerea acestora în Lista Patrimoniului Mondial și a zonelor lor de protecție.

Protecția și gestiunea monumentelor istorice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial, a monumentelor istorice pentru care România a depus la Comitetul patrimoniului mondial de pe lângă UNESCO dosarul pentru includerea acestora în Lista patrimoniului mondial și a zonelor lor de protecție, se întemeiază pe prevederile  Decretului nr. 187 din 30 martie 1990 pentru acceptarea Convenției privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural (1972) adoptată de România prin Decretul Consiliului provizoriu de uniune națională nr. 187/1990.

Județul Hunedoara are incluse în Lista patrimoniului UNESCO cetățile dacice din Munții Orăștiei – Sarmizegetusa Regia, Costești Cetățuia, Costești Blidaru, Luncani Piatra Roșie și Bănița.

Pe Lista indicativă, care cuprinde monumente pentru care s-a depus la Comitetul Patrimoniului Mondial de pe lângă UNESCO dosar de includere în Lista patrimoniului mondial, se află bisericile cneziale din Țara Hațegului: Biserica “Sfântul Nicolae” din Densuș, Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Strei, Biserica cnezilor Cândea din Sântămăria Orlea, Biserica ”Sfântul Gheorghe” din Streisângeorgiu, Biserica ”Pogorârea Sfântului Duh” din Ostrov și Biserica ”Arhanghelul Mihail” din Gurasada.

 

 

 

Articolul precedentFOTO| Ghivece stradale cu flori, vandalizate. „Indivizi certați cu legea le-au smuls și le-au aruncat”
Articolul următorUn parlamentar gorjean cere constituirea unui grup interministerial pentru realizarea mixului energetic