Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat săptămâna trecută că lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, între Ilia și Holdea, va fi deschis traficului până la finalul anului.

Este vorba de 21 de kilometri, pentru care statul a reziliat contractul cu constructorul spaniol care realizase lucrarea în proporție de 99%, iar lotul are probleme, fiind constatate fisuri.

Ministrul dă asigurări că până la finalul acestui an vom putea circula pe autostradă de la Sibiu la Nădlac, însă a uitat de problemele de pe lotul 2 din Autostrada Lugoj-Deva, unde din cauza tunelurilor pentru urși, finalizarea lucrărilor mai durează câțiva ani.

„Pe Autostrada Lugoj-Deva, lotul 3 – 21,1 kilometri, putem discuta de anul 2019 ca o certitudine, în condițiile în care finalizăm expertiza pe poduri, se finalizează lucrările la podul peste Mureș și putem să discutăm de darea în trafic a celor 21 de kilometri de autostradă, împreună cu nodul Holdea, astfel încât românii să poată circula pe autostradă de la Sibiu la Nădlac în anul 2019”, a declarat la Digi24 Lucian Bode.

Ministerul Transporturilor a invocat calitatea proastă a lucrărilor iar contractul pentru construcția lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva a fost reziliat la finalul lunii august, deși compania realizase 99% din lucrări.

Odată cu rezilierea contractului, Compania Națională de Drumuri a renunțat și la garanția de patru ani oferită de constructor. Pentru a face rost de bani pentru lucrările de reparații, CNAIR a executat scrisoarea de garanție depusă de constructor și i-a aplicat penalități.

Pentru porțiunea de aproximativ 9 kilometri din lotul 2, lucrurile sunt ceva mai complicate. Secţiunea E din Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva este considerată cel mai complicat sector al autostrăzii din vestul ţării. Motivul îl reprezintă cei 2,13 kilometri de tuneluri forate.

Aproape 300 de milioane de euro va costa construcţia celor 9,13 kilometri rămaşi din Autostrada Lugoj – Deva şi a celor 2,13 kilometri de ecoducte pentru trecerea carnivorelor mari.

Asociația Pro Infrastructura, care monitorizează stadiul lucrărilor, susținea în luna iulie, când a fost lansată o nouă licitație pentru cei 9 kilometri, că lucrările ar putea să nu fie finalizate până în 2023.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a explicat că lucrările de infrastructură bat pasul pe loc deoarece proiectele sunt prost făcute, procedura de achiziție durează ani de zile, este urmată de contestații, după ce este declarat câștigătorul până la semnarea contractului mai durează 3-4 ani de zile, iar în faza de implementare a proiectului sunt diverse probleme precum subcontractori neplătiți sau antreprenori care nu își îndeplinesc obligațiile contractuale.

 

Articolul precedentPortretul lui Ioan de Hunedoara, realizat de pictorul Liviu Lăzărescu, donat Castelului Corvinilor
Articolul următorA treia tranşă de vaccin antigripal, livrată judeţului Hunedoara. Peste 7.000 de persoane, imunizate până în prezent