Festivalul „Sighişoara Medievală”, manifestare care se va desfășura în acest weekend, între 26 și 28 iulie, va reuni peste 250 de artişti şi renactori din Ungaria, Ucraina, Italia şi România. Printre artiștii prezenți la acest mult așteptat eveniment se vor afla și menestreli din județul Hunedoara. Este vorba despre Nicolae Szekely și grupul „Cimpoierii din Transilvania”.

Menestrelul hunedorean Nicolae Szekely, cunoscut ca fiind cel care reînvie cinci instrumente deosebit de spectaculoase și rare, este o prezență activă la festivalurile medievale. La fel, și „Cimpoierii din Transilvania”, grup fondat în anul 2008. 

Tema festivalului de anul acesta este „Misterul medieval”, făcând referire la formele teatrale apărute în evul mediu cu acceptul bisericii şi care promovau moralităţi religioase, tablouri biblice, ce aveau ca scop educarea poporului, dar şi la înţelesul enigmatic al acestei perioade.

“Şi anul acesta publicul pasionat de medievalism, de incursiuni în timp, va avea ocazia să vadă, dar şi să participe în mod direct la un bogat program cu multe activităţi inedite, concerte pe scenă şi stradale, demostraţii militare, reconstituiri istorice ale unor evenimente militare pedestre şi ecvestre, spectacole de teatru medievale, de commedia dell’Arte, jonglerii, dansuri medievale, magie şi ateliere artistice şi de mânuire a armelor medievale. Toate acestea se vor desfăşura în cinci tabere (Tabăra Atelierelor de lângă Turnul Cizmarilor, Tabăra Cavalerilor de lângă Biserica Mănăstirii, Tabăra Comedianţilor din Piaţa Răţuştelor, Tabăra Mesteşugarilor din jurul primăriei, Arena Cavalerilor din Piaţa Sigma), 2 spaţii interioare (Turnul Fierarilor – un Turn al Artelor, Sala Sander), plus Piaţa Mare a Cetăţii unde se gaseşte şi scena principală”, au anunțat organizatorii festivalului medieval.

Festivalul „Sighişoara medievală” ajunge la a 26-a ediţie, fiind organizat de Municipiul Sighişoara, coordonat artistic de către Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret, Sub Înaltul Patronaj al Principesei Margareta Custodele Coroanei României. Este cel mai important festival medieval apărut în anul 1992, care prezintă viaţa civilă şi militară a secolelor XIII – XVII.

Articolul precedent64 de dascăli hunedoreni ar putea să nu mai predea
Articolul următorMinistrul Transporturilor, Răzvan Cuc, despre „Dealul liliecilor” de la Şoimuş – „o bijuterie inginerească”