Luna iunie a înregistrat cele mai mari temperaturi medii, la nivel global, iar în ultimele 12 luni acestea au depășit cu +1,64 de grade Celsius media perioadei preindustriale. Acum climatologii cred că 2024 va depăși recordurile anului trecut, în ciuda depășirii fenomenului El Nino.
Potrivit Serviciului Copernicus al Uniunii Europene, luna iunie din 2024 a fost a treisprezecea lună consecutivă cu temperaturi medii record, la nivel global, iar în ultimele 12 luni (iulie 2023-iunie 2024), media la nivel mondial s-a situat cu +1,64 de grade Celsius peste media din perioada preindustrială (1850-1900). Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca fiind cel mai călduros an de când se fac măsurători meteorologice, în ciuda faptului că fenomenul El Nino, care aduce o încălzire ciclică în emisfera nordică, s-a încheiat în această primăvară.
“Acum estimăm că există o șansă de aproximativ 95% ca 2024 să depășească 2023 și să fie cel mai cald an de când se fac înregistrări globale de temperatură, la mijlocul anilor 1800”, a declarat pentru Reuters Zeke Hausfather, cercetător la Berkeley Earth. “El Nino este un fenomen natural care vine și pleacă. Nu-l putem opri pe El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazelor naturale și a cărbunelui”, a spus Friederike Otto, o specialistă de la Imperial College of London.
Deja, schimbările climatice au declanșat consecințe catastrofale în întreaga lume în 2024, cu mii de victime din cauza valurilor de căldură în India, Arabia Saudită și chiar în Grecia. Emisiile de gaze cu efect de seră provocate de arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice, dar în ciuda promisiunilor de a reduce aceste emisii, țările nu au reușit să mențină creșterea încălzirii globale sub pragul de +1,5 grade Celsius, așa cum prevedea Acordul de la Paris din 2015.
Sursa: Realitatea de Arges