Guvernul este preocupat de problemele din Valea Jiului şi caută să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât regiunea să aibă un viitor, a declarat la Petroșani, premierul Ludovic Orban.

Șeful executivului a participat la ceremonia de depunere de coroane la Statuia minerului din Parcul Central ‘Carol Schreter’ din Petroşani.

“Am ţinut să fiu prezent astăzi, pe data de 6 august, o zi extrem de importantă pentru Valea Jiului şi pentru toţi cei care îşi câştigă existenţa din activitatea minieră. Prezenţa mea aici vreau să reprezinte un mesaj clar că Guvernul României este preocupat de problemele din Valea Jiului şi caută să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât Valea Jiului să aibă un viitor, Valea Jiului să poată să depăşească toate situaţiile complicate pe care le-a trăit în ultima perioadă şi, mai ales, riscurile privitoare la viitor”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că situaţia existentă la nivelul Văii Jiului trebuie privită cu realism.

“Compania Energetică Hunedoara este după două ajutoare de stat care au fost acordate în nişte condiţii, dintre care un ajutor de stat trebuie înapoiat, ca urmare a deciziei Comisiei Europene, pentru că nu a fost acordat în conformitate cu legea, iar al doilea ajutor de stat, acordat pentru închiderea minelor Lupeni şi Lonea, ajutorul de stat a fost acordat pentru închiderea minelor până în data de 31 decembrie 2018 şi minele continuă să-şi desfăşoare activitatea. Am discutat cu reprezentanţii autorizaţi ai minerilor, cu liderii Sindicatului Muntelui şi liderii reprezentativi pentru fiecare dintre cele 4 exploataţii miniere cu care am căutat să găsim soluţii pentru ca activitatea companiei să continue şi locurile de muncă să nu fie afectate. Am identificat soluţii care, în mod evident, le-am stabilit, care au nevoie de un acord de la nivelul Comisiei Europene şi pe care noi vrem să le implementăm. Este nevoie de o companie care să nu mai fie grevată de datoriile istorice şi care să includă toate activele care sunt rentabile şi care au capacitatea să-şi desfăşoare activităţi în condiţii de eficienţă, şi vrem să facem lucrul acesta”, a spus Orban.

Şeful Executivului a precizat că este necesară găsirea unor soluţii şi pentru includerea celor exploatărilor Lonea și Lupeni.

“Noi nu vrem să le închidem. Există un studiu realizat cu acordul Comisiei Europene de o echipă de specialişti polonezi care dau soluţia tehnică pentru continuarea activităţii şi la cele două exploataţii miniere pe care noi o susţinem şi vrem să o implementăm”, a spus Orban.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 40. Dependența de mici și Covid-19
Articolul următorCOVID-19: România înregistrează un nou record de decese. Câte cazuri noi sunt în județe