Institutul polonez reconfirmă rezultatele raportului INSEMEX în cazul închiderii minelor Lupeni și Lonea. Institutul polonez GIG a finalizat studiul privind închiderea minelor Lupeni și Lonea. Rezultatele studiului arată s-a desprins „necesitatea imperativă a extragerii rezervelor de cărbune deschise precum și a celor pregătite, aflate în zona de influență a riscurilor”.

“Expertiza efectuată de către experții internaționali, atrage atenția, că la data depunerii studiului, riscul legat de acumulările de gaz metan, de fenomenele de autoaprindere, de acumulările de apă, se situează în zona de alertă cu un grad ridicat de pericol, ce impune diminuarea și gestionarea acestora cu prioritate.  Experții polonezi plasează actualul program de închidere într-o zonă de largă insecuritate și recomandă reconsiderarea de urgență a acestuia, orice întârziere în acest sens, atrăgând consecințe greu de cuantificat”, arată o informare a Complexului energetic Hunedoara.

Astfel, rezultatele polonezilor vin să reconfirme rapoartele întocmite de INSEMEX și Universitatea din Petroșani.

Pentru diminuarea și înlăturarea pericolului, se recomandă extragerea cantităților de cărbune din rezervele deschise și pregătite într-un interval de timp care să corespundă gravității și amplorii riscurilor, perioada apreciată de specialiștii polonezi ca fiind optimă situându-se între 4 și 6 ani”, mai arată CEH.

Cele două untiăți miniere care au făcut obiectul studiului ar fi trebuit să își înceteze activitatea la data de 31 decembrie 2018.

 

Articolul precedentPiese noi, ținute prin depozite, vândute de societățile miniere
Articolul următorUn hunedorean a lăsat un brăilean fără economii