Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al Patriarhiei Române, a fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români. Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989.

Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui. Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii”, a informat Patriarhia Română.

Născut la 29 septembrie 1919, în localitatea Vața de Sus, județul Hunedoara, părintele Arsenie Boca este supranumit și „Sfântul (necanonizat) al Ardealului”. Mormântul său, de la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, e loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi care merg acolo să se închine și care spune că părintele face minuni chiar și dincolo de moarte.

Reamintim că, demersurile pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au început în 2016. La începutul lunii septembrie, Sinodul Mitropoliei Ardealului s-a întrunit la Deva, aprobând canonizarea duhovnicului, decizia finală urmând să fie luată de Sinodul BOR.

Pe aceeași temă:

Canonizarea Părintelui Arsenie Boca a fost aprobată, la Deva. Dosarul, înaintat Sinodului BOR

 

Articolul precedentSe închide traficul rutier, timp de câteva ore, pe strada Bălata din Deva
Articolul următorSpecialiști din țară și din străinătate se reunesc la muzeul din Deva