Un bulgăre de granit, vechi de peste 300 de milioane de ani, rupt din Munţii Retezat şi transportat de ape, după ultima glaciaţiune, pe teritoriul Geoparcului Ţara Haţegului, este expus în aceste zile în cadrul unei expoziţii deschisă în Luxemburg de Geoparcul Aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mellerdall.
Expoziţia reuneşte diverse roci din geoparcuri internaţionale, iar cea provenită din Retezat promovează şi povestea locurilor şi oamenilor din această parte de ţară, a informat, marţi, Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului-Universitatea Bucureşti.
„Avem un nou proiect cu Geoparcul Mellerdall din Luxemburg. El continuă colaborările anterioare cu expoziţia ‘Povestea obiectelor de piatră’. E foarte interesant pentru că noul proiect reuneşte povestea rocilor din geoparcuri internaţionale, astfel încât o rocă din Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului e acum în Luxemburg. E o rocă specială, granitul de tip Retezat, e o rocă de câteva sute de milioane de ani, dar mai mult decât atât, dincolo de povestea geologică, e o rocă ce spune şi povestea oamenilor de la poalele Retezatului. Cine vizitează zona poate să vadă gardurile de piatră care reprezintă un peisaj unic în Ţara Haţegului”, a declarat directorul Geoparcului Ţara Haţegului, Alexandru Andrăşanu, citat într-un comunicat al Universităţii din Bucureşti.
Expoziţia din Luxemburg îi ajută pe vizitatori să descopere geodiversitatea de pe teritoriul Geoparcului aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mellerdall, dar şi a geoparcurilor UNESCO din lume.
Chiar în centrul expoziţiei a fost amenajat un panou de onoare care găzduieşte roci ale geoparcurilor UNESCO sau aspirante UNESCO din Europa, Asia, America de Nord şi Australia. Fiecare rocă are asociate informaţii legate de locul de unde provine, de tipul său şi de vârstă. De asemenea, sunt prezentate informaţii referitoare la utilităţile pe care oamenii le-au dat rocilor expuse.
Acesta este cel de-al doilea proiect major în care colaborează Geoparcul Ţara Haţegului şi Natur- & Geopark Mellerdall din Luxemburg, după ce anul trecut acesta a găzduit o expoziţie itinerantă de obiecte făcute din piatră, realizată de Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
Sursa: Realitatea de Hunedoara