Proiectul unui autoturism normal transformat de studenţi în monopost pentru raliuri auto şi un nou concept de filtru de aer destinat reducerii consumului de carburant la autovehicule, realizat de inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă, au fost recompensate cu premii speciale şi medalii de aur la Salonul Internaţional de Inventică BAP-Invent, ce a avut loc în Serbia.
Salonul de inventică a avut loc în perioada 4-5 martie la Backa Palanka şi a fost organizat de Asociaţia de Inventatori şi Inovatori din Serbia UPI-CIB. Evenimentul a reunit modele de serie zero, produse şi prototipuri, proiecte studenţeşti, dar şi studii sau lucrări din diverse domenii cum ar fi agricultura, medicina, ingineria ori industria alimentară.
„În calitate de cercetător postdoctoral al proiectului InoHubDoc am prezentat un nou concept de filtru de aer supraaspirant YXV, care permite o reducere a consumului de carburant. Cel de-al doilea proiect premiat, denumit ‘Puma Air by Corneliu’, este realizat de studenţii Facultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH), aceştia propunându-şi conversia unui autoturism de serie într-un monopost de competiţie pentru raliuri auto. Proiectul este realizat prin intermediul unui program educaţional intitulat ‘Laboratorul lui Dexter’, ce este destinat pregătirii practice a studenţilor”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, inventatorul Corneliu Birtok-Bănească, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie (FIH) Hunedoara.
Juriul internaţional al salonului a apreciat munca depusă de echipa din Hunedoara, astfel că filtrul de aer supraaspirant YXV a fost recompensat cu Premiul special BAP, Premiul Nikola Tesla şi cu o medalie de aur.
Proiectul „Puma Air by Corneliu” din cadrul „Laboratorului lui Dexter” a primit o medalie de aur, alături de un premiu special pentru Universitatea Politehnica Timişoara, din care face parte şi FIH, pentru susţinerea activităţii de cercetare – inovare.
„Plănuim să participăm la cât mai multe astfel de evenimente care implică educarea şi cultivarea spiritului inovativ în rândul tinerilor. Este foarte important pentru noile generaţii să se dezvolte într-un mediu care promovează inovarea şi studiul temeinic”, a arătat Birtok-Băneasă.
În cadrul salonului internaţional de inventică din Serbia a fost programat şi un seminar dedicat inovării, la care inventatorul din Deva a susţinut o lucrare dedicată cercetării şi inovării în contextul Erei Industriale 4.0, cu accent pe activitatea din cadrul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic Politehnica 2020, din Timişoara.
Sursa: Realitatea de Hunedoara