O locomotivă construită în anul 1939, în uzinele Malaxa București, cunoscute ca și uzinele „23 august”, va fi expusă la Brad.

Administrația publică locală a municipiului Brad, împreună cu societatea condusă de Georg Hocevar, un austriac „adoptat” de comunitatea locală, a reușit să preia în custodie de la Societatea Feroviară de Turism CFR SA. Bucuresti, o locomotivă pe abur, asemenea celor folosite în urmă cu 80 de ani pe calea ferată veche din Brad și Mintia, cu scopul de a o expune public.

Imagine
În drum spre Brad.

O pagină de istorie locală

Lucrările de construire a căii ferate Brad -Mintia au fost demarate în anul 1939, în cadrul unui proiect complex din punct de vedere tehnic, cu o valoare a investiției ridicată și cu prețul mai multor vieți omenește, mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrările au fost întrerupte și reluate de mai multe ori, reușindu-se, după mulți ani, în 1988, punerea în exploatare a liniei de cale ferată Brad- Mintia. În 1997, din cauza unei alunecări de teren de pe traseu, circulația a fost întreruptă, iar ulterior, din motive independente de voința administrațiilor publice locale de pe raza unde exista această linie, infrastructura căii ferate a fost vândută.

O lungă perioadă de timp, în anii ’70 pe această cale ferată, între Brad și Dealul Fetii au circulat trenuri de călători și mărfuri, în special pentru a deservi Exploatarea Minieră Barza, mai precis incinta de mină Dealul Fetii. Trenurile care circulau pe această rută au fost multă vreme tractate de locomotive cu abur, adevarate bijuterii ale tehnicii din perioada respectivă. O asemenea locomotivă va fi expusă începând de astăzi, la Brad.

Imagine
Locomotiva 230214, în Remiza Jibou pentru reparație.
Imagine
Locomotiva 230214, tractând un tren aniversar în anul 1995, la Simeria

„Am fost sprijiniți, în acest demers, de oameni inimoși și buni profesioniști din cadrul Ministerul Transporturilor, prin domnul ministrul Răzvan Cuc, CFR Infrastructură Timișoara, Depoul Petroșani, AFER București, CFR Marfă Timișoara, I.R.L.U. Dej, Depoul Simeria, Gombos Feri -ceferist pensionar și mulți alții cărora le mulțumim. Locomotivele cu abur seria 230 000 sunt îregistrate ca piese de patrimoniu tehnic național. Prin grija profesioniștilor de la IRLU Dej și Depoul Simeria, în cursul zile de 5 noiembrie 2019, în jurul orei 11:00, după o călătorie de patru zile, locomotiva seria 230214 va ajunge la Brad și fi poziționată pe tronsonul de cale ferată care a mai rămas din linia ferată Brad -Mintia, la intersecția străzilor Avram Iancu și Ion Creangă, de lângă unitatea militară. Locomotiva va fi restaurată și expusă ca piesă de patrimoniu tehnic național prin grija S.C. Cale Ferată Îngustă SRL Crișcior, cărora le mulțumim încă o dată. Dorim să marcăm, în acest mod, o pagină de istorie locală, să subliniem importanța pentru zona Brad a existenței căilor ferate, în strânsă legătura cu calea ferată îngustă Brad-Crișcior și cu clădirea monument istoric a gării Brad”, a declarat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

 

Imagine
În stația Hălmagiu. 4 noiembrie 2019.
Articolul precedentLupeni: Pregătiri pentru sărbătorile de iarnă
Articolul următorLiderii minerilor din Valea Jiului amenință cu demisia