Colindul ”Crailor”, interpretat de mândrii feciori ai zonelor rurale din întreaga Vale a Jiului a adus și în acest an emoție și bucurie publicului care a umplut până la refuz sala Palatului Cultural din municipiul Lupeni, la cea de-a XXVIII-a ediție a ”Festivalului Crailor” din Valea Jiului.

Festivalul Crailor este un eveniment cultural de excepție în Valea Jiului. Acesta a fost inițiat, imediat după anul 1990 de către Emil Părău, unul dintre promotorii tradițiilor, folclorului și culturii din Valea Jiului iar de câțiva ani, acestui demers artistic de excepție i-au subscris, în mod firesc și onorant, Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni.

”Ceea ce am văzut și în acest an pe scena Palatului Cultural din Lupeni la Festivalul Crailor reprezintă nu doar un regal artistic de cea mai bună calitate, ci reprezintă însăși cele mai frumoase tradiții și colinde ale acestor locuri, pe care ne bucurăm că reușim, prin acest eveniment de excepție, să le promovăm și să le ducem mai departe”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Ceata Crailor ”Moștenitorii” din Bărbăteni (Lupeni) și-a adjudecat anul acesta Premiul special al festivalului-concurs, în urma evaluării făcute de un juriu competent și exigent, condus de îndrăgita solistă de muzică populară Mariana Anghel. Din componența juriului au mai făcut parte fiica acesteia, Adriana Anghel (o nouă voce specială a muzicii populare românești), profesorul și etnologul Ion Holobuț și consilierul local Ion Pârvulescu.

”Mi-a plăcut tot ceea ce am văzut și în acest an la Festivalul Crailor de la Lupeni. Se vede, de altfel, o evoluție față de ediția precedentă, fapt care nu poate decât să mă bucure. Am avut însă și o obiecție pentru unii dintre participanți care, deși dispun de voci și costume deosebite, au încercat mai mult să facă show, îndepărtându-se de scopul acestui eveniment, care își propune să scoată la lumină și să pună în valoare colindele strămoșești, specifice doar acestor locuri. Le-am cerut să aibă în vedere pentru edițiile viitoare, dar și pentru celelalte evenimente de gen la care vor participa sau chiar atunci când vor colinda pe ulițele satelor din Valea Jiului, aceste recomandări, pentru că oamenii vor să audă și să vadă acele colinde și acei colindători care ne aduc aminte de tradițiile unice ale Crăciunului de pe aceste meleaguri”, a spus Mariana Anghel.

Dincolo de ierarhii, Festivalul Crailor a adus și anul acesta pe scena de la Lupeni cele mai bune 10 cete de Crai din toate zonele Văii Jiului, de la Câmpu lui Neag la Paroșeni și până la Taia. Astfel, colindul Crailor a fost prezentat, cu originalitate și mult talent de următoarele cete de colindători:

  • Craii ”Moștenitorii” de la Bărbăteni (Lupeni), conduși de Laurențiu Calfa;
  • Craii ”Vestitorii Domnului” de la Bărbăteni (Lupeni), conduși de Marius Florin Stoenică;
  • Craii de la Taia (Petrila), conduși de Bogdan Daj;
  • Craii de la Câmpu lui Neag (Uricani), conduși de Alexandru Soare;
  • Craii Drăghicioni de la Paroșeni (Vulcan), conduși de Cosmin Mănulesc;
  • Craii din Ștefan (Lupeni), conduși de Viorel Ionuț Neagu;
  • Craii ”Junii Uricaniului” (Uricani), conduși de Constantin Coandreș;
  • Craii din Ploștină de la Paroșeni (Vulcan), conduși de Darius Andrei Iușan;
  • Craii din Popești (Uricani), conduși de Damitu Corlan;
  • Craii din Valomir (Uricani), conduși de Ionel Calotă.
Articolul precedentFOTO. Trafic blocat pe Defileul Jiului din cauza unei avalanșe
Articolul următorFOTO| Moș Crăciun a ajuns și la Dog Park din Deva. Daruri pentru simpaticele patrupede