Excursii gratuite pentru copiii ce trăiesc într-o zonă defavorizată a comunei Ghelari. Aceştia s-au putut bucura de o plimbare, vizitând mai multe obiective turistice din judeţul Hunedoara.

Este vorba despre 39 de copii, ce fac parte din grupul ţintă al unui proiectul cofinanţat din Fondul Social European, intitulat „Comunitatea Ghelari-Acceptă sprijinul nostru!”. Ei au beneficiat de două excursii gratuite pe ruta Sarmizegetusa (Țara Hațegului) – Orăștie – Deva, respectiv Sarmizegetusa (Sarmizegetusa Ulpia Traiana Augusta) – Deva.

Acasă la daci și romani!

Mai întâi, copiii au vizitat Muzeul de Arheologie de la Sarmizegetusa și situl Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa și au aflat, de la ghidul Gică Băeștean, poveștile celui mai mare oraș din Dacia Felix, Dacia cucerită de romani în urma războaielor din anii 105-106, dar și despre viața de zi cu zi a romanilor cuceritori, alături de populația autohtonă, dacii.

Următoarea oprire, pentru copiii din clasele de gimnaziu, a fost la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, unde micii vizitatori au aflat, de la Iustina Bogdan, informații inedite despre viața de odinioară în satele hunedorene. După aceea, copiii au ajuns la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Aici, pe lângă colecția de obiecte și artefacte dacice, au putut să admire elemente din fauna preistorică a județului Hunedoara, fauna din prezent (mistreț, căprioară, zimbri, păsări,o impresionantă colecție de fluturi, dar și o gigantică mandibulă de balenă), precum și Camera Tezaur a muzeului. De asemenea, micuţii au avut prilejul să înțeleagă, din explicațiile ghidului Alexandru Bărbat, care sunt „secretele” fiecărei colecții a muzeului care funcționează în incinta Palatului Magna Curia din Deva.

Sursa foto: Comunitatea Ghelari-Acceptă sprijinul nostru/Facebook

A fost cea mai frumoasă excursie din viaţa noastră!”

Copiii au beneficiat de trei mese gratuite pe parcursul turului în Țara Hațegului și pe Valea Mureșului, precum și de intrare gratuită la fiecare dintre muzeele amintite. Au făcut fotografii, au cântat și s-au bucurat împreună. „A fost cea mai frumoasă excursie din viața noastră! Am fost împreună cu prietenii noștri, ne-am distrat și ne-am bucurat împreună! N-o să uităm ziua asta niciodată„, a spus, la sfârșit, unul dintre copii, Radu Mateiu.

Nu este prima dată când copiii ce trăiesc în acea zonă defavorizată a Ghelariului au parte de o mică bucurie. În cadrul aceluiaşi proiect, anul trecut, în toamnă, alţi 20 de copii, din Cartierul „Cuţ”, au fost duşi într-o excursie gratuită în Ţara Haţegului. Echipa de implementare a proiectului şi-a propus ca, până la finalul acestuia, respectiv luna august a anului 2020, să organizeze un total de 10 excursii în județ și alte patru la București.

Scopul proiectului este acela de a schimba statutul de zonă marginalizată a cartierului Cuț, din comuna hunedoreană Ghelari.

Articolul precedentVenituri la buget din utilizarea toaletei publice
Articolul următorCJMSU Hunedoara, la ceas aniversar. Cinci ani de la primirea primului apel 112, în dispeceratul integrat de la Deva