Organizaţia „Salvaţi Copiii” România organizează tabere estivale pentru copiii rămaşi singuri acasă, după ce părinții au plecat să muncească în străinătate. Datele oficiale arată că aproape 30.000 de copii români sunt în grija rudelor, după ce ambii părinţi sau unicul părinte susţinător au fost nevoiţi să plece peste graniţe, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în ţară.

Prima tabără va avea loc la Sinaia, în perioada 15-19 iulie, şi marchează începutul unei serii de activităţi recreative şi de socializare destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanţelor. Astfel, 120 de copii din judeţele Argeş, Caraş-Severin, Iaşi, Hunedoara, Vaslui îşi vor petrece împreună aventura vacanţei de vară.

Statistici triste

Deşi datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinţi nevoiţi să muncească peste graniţe la finalul anului 2018, proporţiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre aceştia, 16.331 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi 12.806 de copii au unicul părinte susţinător peste graniţe, spun reprezentanții Organizației „Salvați Copiii”. 

„Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflaţi în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obţinute de Ministerul Educaţiei Naţionale de la Inspectoratele Şcolare Judeţene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate. Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integraţi în sistemul de învăţământ – preşcolari şi şcolari cu vârsta între 3-17 ani – şi neincluzând copiii de vârstă antepreşcolară şi pe cei neînscrişi la şcoală/în abandon şcolar”.

„Copiii rămaşi singuri acasă, ai căror părinţi muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în ţară o viaţă mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât şi psiho-emoţional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relaţii sociale şi de timp de calitate cu ceilalţi. În timpului anului şcolar, lucrăm cu aceşti copii în centre specializate, unde pedagogii şi psihologii Salvaţi Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când şcolile intră în vacanţă, sentimentul de singurătate şi uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Tabăra de la Sinaia marchează începutul unei serii de activităţi recreative şi de socializare destinate copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanţelor. De la iniţierea programului dedicat copiilor rămaşi singuri acasă, peste 7.500 de copii şi 5.200 de adulţi au beneficiat de suportul echipei Salvaţi Copiii, cu sprijinul echipelor multidisciplinare formate din asistenţi sociali, psihologi şi cadre didactice, în 17 centre de zi din Bucureşti şi judeţele Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa (2 centre), Iaşi, Hunedoara (2 centre), Mureş (2 centre), Neamţ, Suceava, Vaslui, Timiş.

„Salvaţi Copiii” este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

Articolul precedentAccident pe centura municipiului Petroșani
Articolul următorFOTO: Aldona Todoran, din subteran, la eoliene