Expoziţie inedită la muzeul din Deva. Lucrări, realizate de bolnavi de la Spitalul de Psihiatrie din Zam

Aproximativ 60 de lucrări, realizate de către pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din localitatea Zam, judeţul Hunedoara, vor fi expuse la muzeul din Deva.

Este vorba despre mai multe picturi pe care pacienţi internaţi în acest spital de boli psihice le-au realizat în diferite tehnici. Unele sunt în ulei pe pânză sau pe carton, altele în tempera și acuarelă, pe hârtie sau pe sticlă. De asemenea, în cadrul expoziţiei intitulată „Outsider Art”, vor fi etalate și câteva obiecte de meșteșug, din lemn, cu tematică diferită.

Pentru unii dintre pacienții internați la Spitalul de Psihiatrie Zam, pictura este un mod de a comunica. Gândurile lor cele mai ascunse, ideile, tot ceea ce nu reușesc să comunice verbal, o spun prin intermediul artei. De-a lungul timpului, cadrele medicale din acest spital au colecționat aceste lucrări și ne-am gândit că munca pacienților ar merita să fie cunoscută”, spune Silviu Lungu din cadrul biroului de calitate al serviciilor medicale, inițiator al proiectului.

Potrivi muzeografului dr. Diana Loredana Pantea, de la Secţia de Istorie şi Artă din cadrul muzeului, printre lucrări se regăsesc o serie de peisaje care prezintă o evoluție plastică în realizarea acestora. „Uneori, observăm testul „copacului” care dezvăluie stadiile bolii, starea și procesul de degradare ori confuzie ale pacientului, alteori se pot vedea peisaje melancolice care surprind frumusețea și bogăția naturii în tonuri calde de verde de China, smarald cu veronesse sau nuanțe de roz. Mai sunt prezente compoziții abstracte sau unele cu personaje sau portrete, realizate în funcție de evoluția bolii cu care se confrunta autorul lucrării”, a declarat aceasta.

Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 12 martie, de la ora 13:00. Lucrările vor putea fi admirate până pe data de 31 mai, de marți până duminică, conform programului de vizitare al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Articolul precedentAtenţionare meteo. Cod galben de vânt puternic până la ora 15:00
Articolul următorPROTEST. Profesorii din CJRAE Hunedoara refuză să mai facă evaluări psihosomatice pentru micuţii care intră în clasa pregătitoare