Turiștii și localnicii care ajung, luna aceasta, la muzeul din Deva, au prilejul să admire o piesă deosebită, descoperită în urmă cu mai bine de 100 de ani. Aceasta a fost expusă într-un spațiu special amenajat în holul Palatului Magna Curia din municipiu și poate fi văzută în cadrul tradiționalei acțiuni „Exponatul lunii”.
Este vorba despre un relief ajurat din marmură, ce datează din perioada romană, descoperit în zona centrală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din capitala Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, primul mithraeum identificat și săpat în Transilvania. Potrivit specialiștilor instituției culturale, excavarea acestuia a fost, la acea vreme, un real succes, conducând la identificarea câtorva sute de fragmente de reliefuri și statuete votive, pe lângă alte piese minore probabil necesare serviciului religios.
Piesa expusă la muzeu, a fost descoperită în anul 1882, în urma cercetărilor arheologice realizate de Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, mai exact de o echipă condusă de Pál Király.
Dr. Oana Cornelia Tutilă, arheolog la Secția de Arheologie din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane -MCDR Deva, spune că, artefactul, redă în partea centrală scena consacrată Mithras tauroctonus (zeul sacrificând taurul), având de-o parte şi de cealaltă pe cei doi acoliţi, Cautes și Cautopates, în câmpul compoziţional apărând şi Mithras petrogenitus (Mithas născându-se din stâncă) şi Mithras taurophorus (zeul ducând taurul în spate). Personajele sunt supuse stereotipiei atât în redarea trăsăturilor feţei, cât şi a manierei în care sunt îmbrăcate. Veşmintele fac falduri rigide, iar modelajul este relativ mediocru. Relieful a fost sculptat într-unul din atelierele care deserveau capitala și care utilizau marmură extrasă din cariera de la Bucova, aflată nu departe de Sarmizegetusa.
Această piesă, considerată ca bun cultural mobil clasat în Tezaurul Patrimoniului Cultural Naţional, nu a mai fost expusă în ultimele decenii în muzeul devean, putând fi admirată doar în expoziţii din ţară şi străinătate.
Piesa poate fi admirată, la muzeul din Deva, pe tot parcursul lunii iulie 2019, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.