Locuitorii din oraşul Paliei şi nu numai sunt aşteptaţi joi, pe 25 iulie, de la ora 19:30, la o “Seară muzeală orăștiană – 100 de ani de la campania militară a Armatei Române din 1919”.

Aniversarea celor 100 de ani trecuți de la campania militară victorioasă care a contribuit fundamental la realizarea României Mari va fi marcată printr-o evocare istorică, prezentarea unor elemente de armament și efecte militare de epocă, precum și vizionarea unui documentar istoric.

”Dacă Primul Război Mondial se consideră încheiat la 11 noiembrie 1918, pe monumentele comemorative de război în Transilvania putem vedea încrustate intervalul de timp 1914 – 1919. Dezideratul unirii tuturor teritoriilor locuite de români, garantat de Puterile Aliate era parțial împlinit la începutul anului 1919 deoarece Banatul era ocupat de armata sârbă și armata aliată, iar linia de demarcație în Transilvania se afla pe cursul Mureșului. Instaurarea regimului bolșevic la Budapesta, pretențiile teritoriale maghiare față de vecini și coordonarea cu acțiunile bolșevice din Rusia și Ucraina au pus în pericol viitorul democrației Europene. În fața acestui pericol cu mandatul Puterilor Aliate și în conformitate cu dezideratele sale naționale Armata Română a acționat în vederea îndepărtării pericolului bolșevic, iar campania militară din vara anului 1919 a avut drept rezultat eliberarea Ardealului și înlăturarea regimului bolșevic de la Budapesta”, menționează dr. Mihai Căstăian, organizatorul evenimentului.

Sursa foto: Orăştie.info
Articolul precedentSituația a peste 2000 de abonați la sistemul de termoficare din Petroșani rămâne incertă
Articolul următorDezinsecție, dezinfecție și deratizare la Lupeni