Doi tineri turişti, un român şi un american, au fost salvaţi de pe un traseu din Masivul Retezat, în cursul nopţii de duminică spre luni, după ce au ajuns într-o stare de epuizare fizică accentuată şi nu mai puteau să-şi continue drumul înapoi spre o cabană din zonă.

În ajutorul lor au fost trimise trei echipe ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, care au reuşit să-i aducă la Cabana Genţiana la capătul unei acţiuni de salvare care a durat cinci ore.

Cei doi turişti au relatat apoi salvamontiştilor că au urcat pe Valea Stânişoarei cu intenţia de a trece spre Valea Pietrele. Nu au reuşit acest lucru şi atunci au decis să-şi abandoneze rucsacurile grele în zona Borduleţ, între Cabana Genţiana şi Şaua Bucurii. După aceea, au fost observaţi de grupul care cobora spre cabana Pietrele, care a alarmat echipele de salvare.

„Traseul urmat de către cei doi nu este foarte greu, mai ales pe timp de vară. Însă acum, iarna, zăpada este moale şi condiţiile de înaintare sunt anevoioase. Trei echipe de salvatori montani au fost trimise, din puncte diferite, pentru a-i salva pe cei doi turişti imprudenţi. Au fost găsiţi, târziu, în noapte, în zona Cabanei Pietrele, fără echipamentul greu. Epuizarea celor doi a venit de la faptul că nu au pregătirea fizică necesară, nu au purtat parazăpezi şi nu aveau schiuri de tură. Din fericire, acţiunea de salvare s-a încheiat cu succes”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Foto Salvamont Hunedoara

Articolul precedentGrefierii, în grevă pentru pensiile speciale. NU lucrează luni și marți
Articolul următorGigi Becali își face echipă de fotbal feminin! Cine sunt fetele care vor juca pentru FCSB