Doi reprezentanți de seamă ai învățământului hunedorean au fost distinști, astăzi, în cadrul ședinței de Consiliu Local (CL), cu titlul de „Cetățeni de Onoare” ai municipiului Hunedoara. Este vorba despre profesorii Anișor Pârvu și Dan Ștefan Marinescu.

ImagineDascălul Anișor Pârvu s-a născut la data de 2 ianuarie 1957, în satul Golenți din județul Dolj. A urmat cursurile Școlii Generale Nr. 1 Calafat și Liceului „Nicolae Bălcescu” din Craiova. Este absolvent al Facultății de Științe ale Naturii, specializarea Fizică, din cadrul Universității Craiova. În anul 1982, prin repartiție guvernamentală, a devenit profesor de fizică la Școala Generală Nr. 9 Hunedoara, iar din anul 1990 a fost transferat la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara. În perioada 1991–2000 a fost lector asociat al Facultății de Inginerie din Hunedoara, iar din anul 2012 pânâ în 2017 a fost lector al Universității „Alma Mater” Sibiu, susținând cursurile de management strategic și managementul mediului. În calitate de profesor, a reușit să stimuleze interesul științific al elevilor și al studenților, să cultive acestora pasiunea pentru studiul stiințelor exacte. Astfel, elevi ai săi au devenit profesori care predau fizica, unul fiind, în prezent, student al unei facultăți de fizică din Anglia. Este director al Colegiului Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara din anul 1991. A coordonat grădinițele din municipiul Hunedoara între anii 2000–2007. A fost inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara în perioada 2005–2007. A contribuit cu profesionalism și spirit civic la dezvoltarea bazei tehnico-materiale a unităților școlare din municipiul Hunedoara și din județul Hunedoara (grădinițe, școli generale și licee). A publicat numeroase studii de specialitate și lucrări stiințifice, în calitate de autor și coautor.

Imagine

La rândul său, profesorul Dan Ștefan Marinescu s-a născut la data de 17 martie 1958, în comuna Bocșa (sat Câmpia) din județul Sălaj, într-o familie de dascăli: tatăl profesor de istorie, mama învățătoare. Urmează școala primară în satul natal, iar gimnaziul în Comuna Roșiile din județul Vâlcea. A absolvit Colegiul Național „Carol I” din Craiova, promoția 1976. A absolvit, în anul 1981, Facultatea de Matematică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde obține și titlul de Doctor în Matematică, în anul 2003. Începe activitatea la catedră ca profesor de matematică la Școala Generală nr. 2 Hunedoara (1981-1988). Devine apoi profesor titular de matematică al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara (din 1988 și până în prezent). A fost cadru didactic asociat al Universității „Vasile Goldiș” Arad, filiala Hunedoara, în perioada 2003-2013 și cadru didactic al Universității „Alma Mater” Sibiu din 2008 până în 2016. Activitatea de conducere a unei instituții de învățământ preuniversitar de stat o începe ca director adjunct al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” între anii 1991-1993. Devine apoi director al Colegiului Național „Iancu de Hunedoara” din 1994 și până în prezent.