Din 2019, pașaportul românesc are un nou design, este mult mai sigur și conține detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre, spun cei de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc. sunt prezente pe filele documentului de călătorie prin desene stilizate.

De precizat că, nu trebuie schimbate paşapoartele valabile. Costul acestui document rămâne acelaşi.Valabilitatea pașaportului simplu electronic este de 10 ani pentru toți cei care au împlinit vârsta de 18 ani și se eliberează în maximum 10 zile.

Dacă sunteți în situația de a avea nevoie de un pașaport simplu temporar trebuie să știți că acest tip de pașaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic. În lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența deplasării în străinătate, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.

Printre documentele care atestă motive de sănătate sunt acceptate, de exemplu, cele emise de autorităţile medicale, care consemnează necesitatea procurării unei medicaţii din străinătate sau necesitatea efectuării unui tratament, a unor investigaţii sau proceduri medicale în străinătate de către solicitantul paşaportului.

Pentru motive familiale, solicitanții pot să prezinte, de exemplu, documente din care rezultă că o persoană din familie se află într-una din următoarele situații:
– necesitatea de a urma un tratament sau de a efectua investigaţii sau proceduri medicale în străinătate
– stare de arest, proces judecătoresc, accident, deces etc.

Pentru motive profesionale pot fi prezentate, de exemplu, documente emise de entităţi din ţară sau străinătate, din care rezultă necesitatea şi urgenţa deplasării solicitantului în afara țării, în contextul exercitării atribuţiilor sale profesionale, participării la cursuri, conferinţe sau seminarii.

„Prin aplicația on-line, denumită ,,status pașaport”, puteți vedea data exactă când pașaportul dumneavoastră a ajuns la ghișeu pentru a fi ridicat. De cele mai multe ori, acest timp este sub 10 zile. Vă rugăm să vă schimbați pașapoartele din timp pentru a evita aglomerația din timpul verii!”, spune reprezentanţii MAI.

Articolul precedentFOTO: Cum a fost la Winter Tour în Parâng
Articolul următorFOTO: Pârtia Europarâng îi așteaptă pe schiori