Datoriile Complexului Energetic Hunedoara vor fi șterse, prin procedura de dare în plată. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede ștergerea datoriilor companiilor de stat. Documentul oferă posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei.

Neavând nicio altă posibilitate de relansare economică, Complexul Energetic Hunedoara primește astfel o gură de oxigen. Companiile energetice sunt considerate vitale, iar scopul proiectului este  menținerea în producție a centralelor de producție de energie electrică respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național.

Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Energiei altor companii de profil. Draftul prevede și rambursarea anticipată a sumelor aferente creditelor contractate de Ministerul Finanțelor Publice de la bănci și subîmprumutate ulterior unor companii energetice în cazul cărora Comisia Europeană a decis că reprezintă de ajutoare de stat ilegale care trebuie recuperate, așa cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara. Rambursarea anticipată se va face însă tot cu bani direct de la stat, respectiv fondul de risc și, în completare, sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul MFP Acțiuni Generale.

Măsura de ștergere a datoriilor se justifică „ținând cont de situația economico-financiară dificilă a unor operatori economici, precum Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA și Societatea Electrocentrale București SA, care dețin capacități de producere a energiei electrice cu importanță deosebită în menținerea nivelului de siguranță în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național, respectiv unități dispecerizabile definite și reglementate prin legislația secundară emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în calitate de autoritate competentă”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului.

 

 

Articolul precedentExecuția giratoriului de pe DN66, scoasă la licitație
Articolul următorVeste bună pentru iubitorii muntelui. Se redeschide principalul drum spre Retezat!