Liderul liberalilor consideră că e nevoie ca Guvernul să găsească banii necesari majorării pensiilor. Nicolae Ciucă spune că fonduri substanțiale ar putea veni din măsurile de combatere a evaziunii la colectarea de TVA, estimată la peste 30 de miliarde de lei.

„Eu nu cred că trebuie să facem un joc politic pe o chestiune serioasă pentru români Este responsabilitatea noastră să asigurăm sustenabilitatea. Avem în continuare nevoie să luăm măsuri să combatem evaziunea fiscală. Avem o evaziune pe colectarea de TVA de peste treizeci de miliarde”, a declarat vineri liderul PNL.

În același ton, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat că PNL susţine principiile reformei sistemului de pensii şi măsurile propuse.

„Singura noastră preocupare este să ne asigurăm că majorările sunt unele sustenabile. Trebuie să fim responsabili. Nu ne putem juca la cei 3% din PIB. Nu le putem promite astăzi pensionarilor nişte majorări care mâine să nu se mai poată aplica. Trebuie să avem calcule bine fundamentate şi să identificăm corect resursele, în conformitate cu angajamentele pe care le avem faţă de instituţiile europene cu care colaborăm. Noi, liberalii, putem spune că avem ceva mai multă experienţă cu majorări de pensii sustenabile. Am demonstrat acest lucru în cei trei ani de guvernare liberală: 2020-2022, când am crescut pensiile cu aproximativ 40%”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, citat de news.ro.

El a comentat că reprezentanţii PSD şi-au „coordonat ieşirile după un punctaj de partid, pentru a acoperi o gafă făcută de ministrul Muncii, care a anunţat nişte cifre eronate privind creşterile de pensii”.

„Mai mult de atât, limbajul unor politicieni a mers cam departe, ajungându-se la cuvinte extrem de dure, precum apelativul ,,schizofrenic” la adresa unui ministru. Pentru a putea purta o dezbatere civilizată, este necesar să temperăm limbajul şi să discutăm pe argumente şi cifre”, a mai declarat Ionuţ Stroe.

Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, avertizează în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației”.

Proiectul de lege a fost adoptat de Guvern, iar ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu spune că Ministerul Finanțelor este cel care trebuie să găsească banii pentru creșterea pensiilor. „Este foarte important ca împreună, Guvernul să găsească toate aceste soluții, iar primii care trebuie să le găsească și sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul de Finanțe”, a spus ministrul la finalul ședinței de guvern.

Articolul precedentIsărescu taie speranțele românilor cu credite: „Nu discutăm despre reducerea dobânzii până când nu vedem că inflaţia se duce bine în jos”
Articolul următorHandbal feminin: Cristina Neagu şi-a prelungit cu încă un an contractul cu CSM Bucureşti