Energia produsă pe bază de cărbune s-a redus cu 25%, în doar trei ani. Cel puțin asta reiese dintr-o analiză realizată la nivelul Ministerului Energiei.

“În ceea ce priveşte structura mixului energetic, este relevantă o analiză făcută de Ministerul Energiei pe câţiva ani: 2015, 2016, 2017 şi 2018. Potrivit acesteia, dacă în 2015, cărbunele avea cea mai ridicată pondere, de 28%, fiind urmat de energia hidro – 25%, în 2018, ponderea cărbunelui s-a redus la 25%, locul fruntaş fiind ocupat de energia hidro, cu 27%, în timp ce ponderea energiei nucleare a rămas constantă pe parcursul celor patru ani, la 18%. Analiza mai arată că Româ­nia are, într-adevăr, un mix energetic echilibrat, pe care ne dorim să îl menţinem pentru a păstra securitatea energetică, atât în ţară, cât şi în regiune (în ultimele trei ierni, în condiţii de stres meteorologic, România a fost, de fiecare dată, factor de echilibru, fiind exportator net de energie)”, a declarat Doru Vișan, potrivit bursa.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei mai precizează că “de aici rezultă şi dependenţa de climă a energiilor regenerabile şi a celei hidro, precum şi tendinţa de scădere a ponderii cărbunelui (dar nu semnificativ), respectiv de preluare a ponderii acestuia de hidrocarburi”.

Oficialii din ministerul de resort recunosc faptul că sistemul energetic se confruntă cu lipsuri acute.Potrivit secretarului de stat, cărbunele rămâne baza sistemului energetic național. Această resursă “controversată” scoate România din beznă.

 

Articolul precedentContract al INSEMEX, atacat la CNSC. Inutil
Articolul următorLa stâna Buta, din Retezat, untul de oaie se produce încă prin metoda tradiţională