Producția de cărbune din Valea Jiului este la un minim istoric, însă afacerile cu huilă încă merg mai departe. În timp ce minerii celor patru unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara abia mai produc undeva la 1100-1200 de tone de cărbune pe zi, cantități care nu ajung nici măcar pentru funcționarea zilnică a unei singure termocentrale, sunt persoane care încă fac afaceri cu huilă.

Pe internet abundă anunțurile în care sunt vânduți sacii cu cărbune.

Prețurile, pe piața neagră, variază între 9 și 18 lei pe sac. În anunț, vînzătorul spune că sunt “excelenți pentru: centrale termice, sobe, șemineu, forjă, teracote”.

Minerii abia mai scot câteva “găleți” de cărbune. Lipsa utilajelor și a investițiilor își spune cuvântul/.

“Mina Livezeni este o mină pe care unii au considerat-o viabilă și așa este catalogată și acum, însă, acum, acolo, trebuiau să funcționeze deja două abataje. Nu functionează niciunul. Atunci se va porni complexul mecanizat ce a fost introdus acolo, dar și acesta are o linie de front din care va da huilă maxim 6 sau 7 luni. Dupa asta, din nou, problemele la Livezeni vor continua”, a precizat, în urmă cu circa o lună de zile, Darius Cîmpean, președintele sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

Doar anul acesta, polițiștii au destructurat mai multe grupări infracționale care se ocupau cu furtul cărbunelui din vagoanele care duceau materia primă la termocentrale. Nici acest fapt nu îi descurajează pe cei care au făcut afaceri din furtul și vânzarea cărbunelui.

 

 

Articolul precedentDatoriile Complexului Energetic Hunedoara cresc galopant
Articolul următorAccident în giratoriul din zona gării din Deva. Șoferul unui ATV proiectat la circa șase metri distanță