Calificările obținute de absolvenții universităților din România vor putea fi uniformizate cu cele din Uniunea Europeană. Diplomele absolvenților sunt recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene, însă există câteva lacune în ceea ce privește calificările. Astfel, în acest sens, în trei ani, calificările dobândite de absolvenții universităților din țară vor fi corelate cu cele din Uniunea Europeană.

“Absolvenții noștri au o pregătire foarte bună, dar acolo (în Uniunea Europeană – n.r.) se lovesc de câteva elemente birocratice printre care și faptul că în foaia matricolă la calificări se specifică anumite calificări fie pe care ei nu le au, fie pe care absolventul le-a dobândit, dar nu sunt menționate în foaia matricolă. De aici apare această problemă pe care dorim să o reglăm și sperăm că în vreo 3 ani să facem o corelare între Registrul național al calificărilor din România și calificările din Uniunea Europeană”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Calitatea școlii românești este recunoscută pe plan mondial, însă acum se dorește o simplificare în ceea ce privește studiile universitare de licență și o aprofundare a studiilor de masterat și doctorat.

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor poate recunoaște automat actele de studii obținute la universități din UE și universități de prestigiu din alte state sau cu aplicarea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii, nivelul diplomei, domeniul de studii și/sau specializarea. În procedura de recunoaștere în vederea continuării studiilor, CNRED colaborează cu instituțiile de învățământ superior din România. Documentul emis de CNRED, în urma evaluării, este Atestatul de echivalare/recunoaștere a studiilor, document care permite continuarea studiilor sau accesul pe piața forței de muncă din România.

 

 

 

Articolul precedentINSEMEX Petroșani, în topul firmelor. Institutul de cercetare din Petroșani, laureatul galei Topul Național al Firmelor
Articolul următorFOTO-VIDEO| Baraj de PET-uri pe Cerna. Jandarmii hunedoreni ecologizează râul