Aproape 600 de persoane din județul Hunedoara suferă de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă care afectează funcţionarea mentală. 200 de cazuri noi au apărut în județ, anul trecut, conform statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP).

În județul Hunedoara, numărul pacienților cu boala Alzheimer a crescut. Dacă în anul 2017 au fost înregistrate 121 de cazuri noi, în 2018 numărul acestora a ajuns la 200. În total, în evidențele DSP Hunedoara figurează 591 de hunedoreni suferinzi de această maladie, mai mulți față de 2017, dar și comparativ cu anul anterior.

Date statistice din județul Hunedoara:

2016

2017

2018

Cazuri noi – pacienți cu boala Alzheimer

149

121

200

Rămași în evidență – pacienți cu boala Alzheimer

585

529

591

Sursa: DSP Hunedoara

Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la nivel mondial, care cauzează moartea celulelor cerebrale, cu consecinţe severe asupra memoriei şi comportamentului persoanei afectate. În prezent, demența reprezintă a cincea principală cauză de deces.

În România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați. În Europa erau 46 de milioane de bolnavi diagnosticați în 2015 și se preconizează că vor fi 100 de milioane în 2050. Contrar opiniei generale, maladia Alzheimer nu este o etapă firească în procesul de îmbătrânire. Acest lucru este adesea perceput astfel deoarece boala este diagnosticată în majoritatea cazurilor după vârsta de 65 de ani. Există însă şi situaţii când persoane tinere, sub 40 de ani, se pot confrunta cu simptome ale bolii Alzheimer. Deşi nu există un tratament care să vindece această maladie, noile opţiuni terapeutice pot încetini progresul bolii Alzheimer, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea vieţii, prin ameliorarea simptomelor. Cel mai comun simptom al bolii Alzheimer este dificultatea pacientului de a-şi aminti informaţii primite în urmă cu scurt timp, deoarece degradarea celulelor are loc iniţial în regiunea creierului responsabilă cu învăţarea.

Anul acesta, la data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizaţiile implicate, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conştientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer. DSP Hunedoara va organiza evenimente de informare şi conştientizare a bolii Alzheimer, astăzi, 17 septembrie, la Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara, joi, la Spitalul de Urgență Petroșani și Școala Generală din Petros, iar pe data de 30 septembrie la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Articolul precedentProgramul Start -Up Nation: Finanțări pentru 340 de antreprenori hunedoreni, în ultimii doi ani
Articolul următorSimulare de incendiu, la Hunedoara. Elevi și profesori, scoși de la ore