Mii de asistați social sunt în județul Hunedoara. Potrivit unei raportări a Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, numărul asistaților social din județul Hunedoara a fost în anul 2018 de 2635 de persoane. Potrivit aceluiași document, cei peste 2600 de asistați social au costat statul român 7.745.294 lei, conform unui document înaintat de minister senatorului PNL, Carmen Eleonora Hărău.

“Programul de acordare a ajutorului social – se acordă în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garanta (…) tuturor familiilor șI persoanelor singure cu venituri reduse sau fără venituri, care se află în dificultate, pentru a le ajuta să depășească această situație. Ajutorul social este calculat ca diferență între venitul net lunar al familiei sau persoanei singure și nivelul lunar al venitului minim garantat prevăzut de lege. Stabilirea dreptului la ajutorul social se realizează ținându-se seama de veniturile familiei, luând în considerare și bunurile mobile și imobile deținute. Ajutorul social se condiționează de căutarea activă a unui loc de muncă, iar beneficiarul este obligat să presteze muncă în folosul comunității, în număr de ore echivalente cu cuantumul ajutorului social, raportat la salariul minim pe economie”, arată Ministerul Muncii.

Cei care beneficiază de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale. În aceste cazuri, orele lucrate se însumează pentru toate persoanele din familia care beneficiază de ajutor socialși se calculează proporțional cu valoarea ajutorului primit de familie. Chestiunea e valabilă de anul trecut, când s-a schimbat legislația în acest sens. Tot anul trecut a apărut în legislația ideea că refuzul de a presta muncă de către beneficiarii ajutorului social duce mult mai repede la pierderea ajutorului. Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Practic, acest ajutor reprezintă o suplimentare a venitului net al solicitantului (persoana singură sau familia).

Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria răspundere se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul, potrivit legii.

La nivel național, numărul asistaților social este de 202.976, iar statul român a platit pentru aceștia 663.255.265 lei, în cursul anului 2018.

 

 

Articolul precedentÎncep probele scrise la Bacalaureat. Câţi elevi hunedoreni s-au înscris la această sesiune a „examenului maturităţii”
Articolul următorMotocicliștii vor să fie văzuți și respectați în trafic