Ministru de Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri că noile prevederi legale de înnăsprire a sancțiunilor și de sancționare a comportamentului agresiv în trafic își dovedesc eficiența:
- „Conform Comisiei Europene, în perioada 2010-2020, România s-a situat pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene (UE), în ceea ce privește siguranța rutieră, iar în conformitate cu datele statistice Eurostat, aferente anului 2021, țara noastră a înregistrat 93 decese/1 milion de locuitori, context în care s-a menținut pe primele locuri la acest indicator în clasamentul statelor europene.
- Elementul definitoriu în gestionarea problematicii siguranței rutiere este comportamentul uman. El este factorul esențial care de multe ori face diferența între un trafic sigur și dramele produse pe șosele. Este important ca fiecare dintre noi să realizeze că atunci când se urcă la volanul unei mașini, indiferent cât este de puternică, de modernă sau de sigură, un comportament agresiv sau neadaptat ne poate face responsabili nu doar de pierderea propriei vieți, ci și de viețile altora, de viețile copiilor noștri, de viețile partenerilor de trafic.
- Am actionat in sensul înăspririi legislației prin sancționarea mai dură a nerespectării regulilor de circulație pe drumurile publice. Pentru că, din păcate aceasta este realitatea, conștientizarea nu se poate realiza doar prin educație și este nevoie și de elementul de constrângere. Din acest punct de vedere, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne, legislația a fost deja modificată și au fost înăsprite, la începutul anului, sancțiunile pentru anumite categorii de contravenții prin adoptarea OG nr. 1 din 2022 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Este vorba în principal de neregulile comise în trafic care sunt încadrate în paradigma comportamentului agresiv pe șosele. Astfel, au fost instituite 9 noi contravenții ce sunt încadrate ca și comportament agresiv în trafic, acestea fiind sancționate cu amenzi din clasa a II și III de sancțiuni, respectiv de la 580 lei la 1.160 lei. Totodată, au fost introduse noi prevederi ce vizează sancționarea nerespectării regulilor de circulație pe autostradă, fiind instituite sancțiuni mai aspre în cazul circulației nejustificate pe banda de urgență a autostrăzilor și a fost introdusă sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 120 de zile în cazul comiterii unor abateri de circulație pe autostradă.
- În urma analizei făcute de poliție, am constatat un fapt îngrijorător: deși numărul accidentelor rutiere a scăzut în anul 2021 față de anul 2020 (de la 6271 in anul 2020 la 4915 in anul 2021), numărul persoanelor decedate în accidente în trafic a crescut (de la 1646 în anul 2020 la 1779 în anul 2021).
- De la data intrării în vigoare a OG nr. 1 din 2022, au fost aplicate deja peste 1.000 sancțiuni contravenționale pentru comportament agresiv și aprox. 40 de sancțiuni contravenționale pentru comportament agresiv urmat de accident soldat cu pagube materiale. Vreau să subliniez faptul că noile prevederi legale, de înnăsprire a sancțiunilor și de sancționare a comportamentului agresiv în trafic, își dovedesc eficiența, fiind înregistrată, în perioada de după adoptarea acestora, o reducere a numărului de accidente rutiere grave (-54), a persoanelor decedate (-20), precum și a răniților grav (-48), comparativ cu perioada similară a anului 2021”.
Sursa: Realitatea Din PNL