La Lupeni are loc, an de an, cea mai lungă procesiune a Drumului Crucii din Europa. Sute de persoane sunt așteptate la pelerinaj. Ceremonia trece pe la 14 popasuri și duce până la 1.600 m altitudine.

“Drumul Crucii” a fost iniţiat de Emil Parau, un om de afaceri din oraşul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mantuitorul Isus Hristos, iar pe parcursul procesiunii, alaiul se opreşte în 14 locuri, unde sunt monumente religioase, pentru a asculta slujbele ţinute de preoţi.

An de an, circa 4.000 de persoane si 20 de preoti participa la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Pe „Drumul Crucii”, credincioşii poartă o cruce de lemn grea de peste 100 de kilograme, înaltă de peste patru metri, pe un traseu de 10 kilometri, care urcă până la cota 1.440 de metri a muntelui. Crucea adusă la schitul din Straja este încrustată cu bucăţele din crucea pe care a fost răstignit Iisus. 

 

Articolul precedentAlertă meteo – Cod galben de fenomene periculoase: furtuni, vijelii și grindină
Articolul următorTransnistria, în ALERTĂ! Focuri de armă în apropierea unor depozite de muniție, din Cobasna – informații CONTRADICTORII