Unul din trei copii cu vârsta între 8 şi 17 ani a prezentat, în ultimii doi ani, o formă de tulburare emoţională, precum anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la reţelele de socializare, conform datelor statistice furnizate de serviciile de terapie psihologică şi sprijin psiho-emoţional ale organizaţiei Salvaţi Copiii.

Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este între 5 şi 10 ani, potrivit ultimelor cercetări ale Salvaţi Copiii.

Un procent de 48,3% dintre copii petrec peste şase ore pe zi online, în cazul unei zile libere, fie că este vorba despre sfârşitul de săptămână sau de vacanţă, conform datelor colectate în cadrul cercetărilor derulate de Salvaţi Copiii, majoritatea acestui timp fiind dedicat reţelelor sociale. Acolo tinerii sunt expuşi presiunii de a se compara constant cu ceilalţi şi de a câştiga aprobarea prin like-uri şi comentarii, ceea ce amplifică sentimentele de inadecvare şi frustrare şi poate duce la tulburări emoţionale semnificative. Majoritatea copiilor afirmă că valorile sau interesele lor găsesc o confirmare în conţinutul de pe reţelele sociale, 57% dintre ei declarând că social media îi ajută să îşi vadă defectele.

Salvaţi Copiii, în colaborare cu NEPI Rockcastle, lansează o campanie naţională de conştientizare şi educare, destinată copiilor şi adolescenţilor, precum şi părinţilor şi profesorilor, pentru a combate efectele nocive ale consumului în exces de social media.

Campania „Poveştile perfecte nu au filtre” include o serie de conferinţe, activităţi interactive şi resurse educaţionale menite să dezvolte gândirea critică şi să îi ajute pe copii să gestioneze emoţiile negative cauzate de presiunile online.

Conferinţele gratuite „Cum să îi ghidăm pe adolescenţi să îşi protejeze identitatea online?” se vor desfăşura, în septembrie şi octombrie, în oraşele Satu Mare, Timişoara, Craiova, Galaţi şi Brăila. Evenimentele dedicate părinţilor, cadrelor didactice şi specialiştilor care lucrează cu copiii vor reuni peste 1.000 de participanţi şi vor include discuţii cu psihologi ai Salvaţi Copiii, influenceri recunoscuţi pentru implicarea lor activă, integritatea profesională şi capacitatea de a influenţa pozitiv comunităţile şi specialişti în securitate online. Alături de aceştia, participanţii vor putea afla despre cum se poate crea un mediu online sănătos pentru copii şi vor avea ocazia să înveţe strategii pentru a sprijini tinerii să navigheze mai sigur şi mai conştient în mediul online.

Pentru a susţine acest demers, Salvaţi Copiii România pune la dispoziţie un pachet de resurse educaţionale, disponibile pe portalul Ora de Net al organizaţiei, www.oradenet.ro, care include ghiduri, planuri de lecţie şi materiale video pentru profesori şi părinţi. AGERPRES

Articolul precedentRAREȘ BOGDAN, MESAJ TRANȘANT PENTRU PARTENERII DE COALIȚIE: EU NU DORESC SĂ MĂ AȘEZ LA MASĂ CU PSD. CE SE VA ÎNTÂMPLA CU ALIANȚA PSD-PNL DUPĂ ALEGERI
Articolul următorWIZZ AIR ŞI RYAN AIR AU ANULAT ZBORURI, DIN CAUZA GREVEI DE PE AEROPORTUL CHARLEROI