Un număr de 14 elevi, de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, reprezintă Deva și județul Hunedoara în cadrul celei mai importante competiții de profil din România, Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei, competiție ce se desfășoară, în această perioadă, la București.
Lotul olimpic este alcătuit din elevi talentați, foarte bine pregătiți, unii dintre ei având deja o bogată experiență în competiții naționale și internaționale. Din echipa deveană fac parte elevii Alexandra Ciorcilă, Maria Mădălina Bâlbă, Ana Maria Mihăilă, Denisa Pădurariu, Marcu Baranca, Eduard Muntean și Raluca Alba din clasa a XI-a și Maria Albu, Adrian Buda, Maria Brîneț, Năsălean Mădălina, Marta Antonia Gușe, Ana-Maria Părău și Marga Baciu, din clasa a XII-a.
Elevii hunedoreni s-au prezentat la competiție cu gânduri mărețe. Mulți dintre ei țintesc podiumul, având deja în palmares locul întâi la olimpiada regională din anii 2017 și 2018 sau, în cazul celor din clasa a XII –a, o participare încununată de succes la ediția precedentă a olimpiadei naționale.
Concursul este unul complex, și se adresează doar claselor a XI-a și a XII- a. Va fi o întreagă săptămână de probe și evenimente culturale. Probele olimpiadei constau în principal în realizarea unui studiu de observație în desen și a unei compoziții într-o tehnică specifică secției la care elevii participă. În afara orelor de susţinere a probelor, toți participanții trebuie să realizeze schițe de documentare ce vor constitui o mapă pregătitoare pentru proba de compoziție. Sunt, așadar, probe cu precădere practice, singurele scrise fiind cele de istoria artei. Săptămâna se va încheia cu expunerea lucrărilor realizate de elevii prezenți în concurs și festivitatea de premiere.
De asemenea, alți șase elevi muzicieni, de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, au plecat spre capitala țara cu speranțe în obținerea unui rezultat cât mai bun la etapa naţională a Olimpiadei de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice.