De intervenții “pe bandă rulantă” au avut parte, de la începutul sezonului, salvamontiștii din Straja, una dintre cele mai căutate stațiuni montane din județul Hunedoara. De la mijlocul lunii decembrie 2018 și până în prezent, aceștia au fost nevoiți să intervină în 80 de situații. Aproape jumătate au fost evacuări cu SMURD sau Ambulanță, în cazul unor turiști care s-au rănit pe pârtii, la schi sau săniuș.

La fel ca în toate zonele schiabile mari din România, media accidentelor pe pârtii sau în zonele turistice de iarnă este cam de 5 – 10 accidentări pe zi. Același lucru se întâmplă și la Straja, având în vedere faptul că este a doua stațiune montană ca și mărime din țară. Din data de 15 decembrie și până în prezent, am avut 80 de intervenții, dintre care 40 au fost evacuări cu SMURD și/sau Ambulanță. În rest, au fost solicitări pe punctul de permanență Straja”, a declarat George Resiga, șeful Salvamont Lupeni.

Numai în weekendul care s-a încheiat, salvamontiștii din Straja au avut opt solicitări, dintre care șase au fost accidentări la schi. Salvamontiștii mai spun că, o mare parte dintre accidente se produc din cauza vitezei excesive pe pârtii, dar și a boburilor, acelor sănii din plastic utilizate în afara zonelor amenajate.

Sursa foto: Salvamont Straja Lupeni

Salvamontiștii spun că, atât timp cât nu va exista o legislație privind comportamentul pe zona schiabilă accidentele pe aceste zone, probabil, cu trecerea anilor vor crește, pentru că afluența turistică în stațiunile de iarnă este tot mai mare. „Am avut accidentări de toate felurile: luxații, entorse, fracturi, traumatisme craniene, plăgi și come alcoolice. (…) Au fost și patru cazuri de rătăciri, la care s-a intervenit cu peste 25 de salvator”, a precizat șeful Salvamont Lupeni.

Salvatorii montani din Straja spun că se mai așteaptă la accidente de acest gen și în zilele ce urmează mai ales că stațiunea este plină de turiști.

În prezent, la Straja sunt peste 2.000 de turiști. Stratul de zăpadă măsoară peste un metru în unele zone, iar pârtiile oferă condiții excelente pentru schi.

Articolul precedentA tăiat arborii fără a deține autorizație
Articolul următorPompierii hunedoreni au primit mașini noi de intervenție