18 milioane de euro au fost alocați pentru regiunile miniere aflate în tranziție. Parlamentul European a votat în sesiunea de plen de la Strasbourg  bugetul european pentru anul 2020 pe care această Comisie îl va avea la dispoziție. Unul din domeniile care va beneficia de fonduri este cel dedicat zonelor miniere aflate în tranziție.

Potrivit europarlamentului hunedorean Siegfried Mureșan, adoptarea acestui buget aduce o veste foarte bunăn pentru Valea Jiului. Asta deoarece, în cadrul alocărilor financiare pe proiecte și capitole a fost aprobată o sumă de 18 milioane de euro ce are ca destinație finanțarea programelor pentru sprijinirea regiunilor miniere europene, program în care este inclusă și regiunea Văii Jiului.

”Cele 18 milioane au fost alocate printr-un proiect-pilot care este precursor al Fondului pentru o Tranziție Echitabilă ce va fi lansat de noua Comisie Europeană în Bugetul multianual al UE post-2020. Practic, din 2021, va exista un fond permanent la nivelul UE pentru sprijinirea acelor regiuni care vor fi afectate într-o mai mare măsură de acțiunile UE privind combaterea schimbărilor climatice. Ca hunedorean, știu cât de importante sunt aceste măsuri pentru minerii din Valea Jiului. De aceea, voi monitoriza acest proiect pentru a mă asigura că se iau toate măsurile astfel încât o parte din sprijin să ajungă și în Valea Jiului”, a declarat Siegfried Mureșan.

Acesta a mai precizat că măsurile care vor fi finanțate cu acești bani vizează dezvoltarea de strategii locale pentru trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic. De asemenea, se vor lua în considerare acțiuni de recalificare a lucrătorilor din astfel de zone miniere.

Articolul precedentCentrul Cultural Român de la Londra a găzduit o lansare de carte despre daci
Articolul următorPeste 1.700 de burse, acordate elevilor din Hunedoara