Întâlnirea celor din Valea Jiului cu Corina Crețu, comisar european, dar și cu reprezentanți ai Comisiei Europene s-a soldat cu semnarea unei declarații comune, în care participanții au solicitat implementarea mai multor proiecte. Unele de-a dreptul fanteziste, fără nicio noimă.

Dintre acestea amintim “înființarea la Petroșani a unei companii naționale de tuneluri șI infrastructură strategică subterană care să permită statului român să aibă o unitate specializată în parteneriatele public-private pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere șI feroviare. Coeziunea economică, socială și teritorială în România nu se poate obține fără asigurarea interconectării transcarpatice. A venit momentul ca între provinciile istorice ale României să exisăte legături rapide prin tuneluri rutiere și feroviare. Specialiștii mineri din Valea Jiului și nu numai, au competențele profesionale și experiența necesară pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv strategic național”.

Un alt obiectiv vizează înființarea unui muzeu al minelor de huilă. O inițiativă similară a existat în urmă cu câțiva ani la Aninoasa, acolo unde Banca Mondială a alocat sume importante de bani pentru realizarea unei mine muzeu. Proiectul a fost tras pe linie moartă. Acum, o inițiativă similară este luată în calcul.

“Înființarea în Regiunea Văii Jiului, în municipiul Lupeni, a Muzeului Național al Minelor de Huilă care să permită conservarea unei suprafețe determinate din peisajul minier, dar și a infrastructurii subterane. Memoria activităților miniere carbonifere și a luptei sociale a minerilor pentru o viață mai bună trebuie păstrată pentru că este parte a istoriei României și a Europei”, mai menționează documentul.

 

 

Articolul precedentExperți în patrimoniu se adună, astăzi, la muzeul din Deva. Prezentare importantă despre Sarmizegetusa Regia
Articolul următorFonduri europene pentru modernizarea unei școli din Lupeni