Turnicheţii montaţi la intrarea principală în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara au stârnit multe reacţii negative, în mediul online, din partea locuitorilor municipiului. Oamenii s-au arătat total dezamăgiţi de faptul că, de acum înainte, nu vor mai putea intra, fără să plătească, în curtea spectaculosului edificiu pentru a face măcar fotografii.

Decizia de a monta acei turnicheţi a provocat un val de reacţii negative din partea localnicilor Hunedoarei, care au arătat cu degetul înspre administraţia monumentului istoric. Oamenii consideră, în marea lor majoritate, că hotărârea este una „absurdă” având în vedere faptul că nu vor mai putea admira castelul, în toată splendoarea lui, din curtea acestuia ca şi până acum. „Nu am văzut la obiective turistice, istorice, aşa ceva nicăieri. Trist”, a comentat cineva decizia luată de administraţia Muzeului Castelul Corvinilor şi Primăria Hunedoara. „De ce trebuie să plătim ca să intrăm în curtea castelului? Se poate plăti la poarta castelului, doar nu este demonstraţie şi lume „buluc” la intrare. Nici la Versailles nu se plăteşte să intri în curte. Şi slavă Domnului, ai ce vedea o zi întreagă. Plăteşti numai dacă intri în palat. Ce dezamăgire aceşti turnicheţi!”, a scris altcineva, în vreme ce un alt locuitor al Hunedoarei este de părere că, după montarea acestor bare, se simte „ca la intrarea în staţie la metrou”. „Fain cadou de Centenar!”, a comentat o altă persoană. „Ruşine! Mathias se roteşte în mormânt ca un turnichet în momentul ăsta!”, a scris, la rândul său, un alt hunedorean.

Ce spune administraţia Muzeului Castelul Corvinilor?

Cum turnicheţii au iscat numeroase discuţii în contradictoriu, directorul Castelului Corvinilor, Sorin Tincu, şi-a exprimat public punctul său de vedere. „Montarea acestor turnicheți la intrarea principală din ansamblul Castelul Corvinilor, așa cum apare în lista monumentelor istorice, se realizează dintr-o serie de motive de natură administrativă și expozițională pe care o să le enumăr (…) extinderea spațiilor expoziționale în Curtea Husarilor. Pe lângă expozițiile din Casa Administratorului și din clădirea administrativă, intenționăm să realizăm în această curte exterioară și un lapidariu exterior (acțiune în curs de desfășurare). Tendința este de valorificare a întregului monument. Evitarea blocării podului Castelului. Aici menționez că montarea unui turnichet la capătul podului (cât permite spațiul) nu ar fi eficientizat, ci îngreunat accesul. Montarea turnicheților în respectivul punct ar fi adus și un prejudiciu imaginii Castelului, deoarece ar fi apărut în toate pozele realizate cu cea mai cunoscută aripă a monumentului. Locația respectivă (poarta principală) permite amplasarea discretă a unui număr mai mare de turnicheți precum și gestionarea și îndrumarea vizitatorilor către toate spațiile expoziționale din întregul ansamblu și nu numai a celor din interiorul castelului. Păstrarea curățeniei în această curte exterioară, aspect sesizat în repetate rânduri de vizitatorii plătitori ai Castelului și greu de realizat în condițiile tratării acestei curți ca domeniu public (deși conform listei monumentelor istorice și adresei – numerele 1-3, este parte integrantă din Castelul Corvinilor) cu toate neajunsurile: coji de seminţe, ambalaje etc. Știu că pare greu de crezut, dar nu aveți idee ce mizerie se creează atât în curtea exterioară, cât și în afara ei. Spre exemplu, în fiecare dimineață trebuie curățată întreaga zonă situată în curba de pe strada Voinii unde seara se mănâncă semințe, dulciuri și uneori băuturi și majoritatea ajung pe jos sau pe panta spre pârâul Zlaști cu vizibilitate directă de pe podul Castelului, deși sunt montate 3 coșuri de gunoi. Reabilitarea și întreținerea zonei verzi din această curte a husarilor, aspect din nou greu de realizat în condițiile tratării acestei curți ca domeniu public. Parcul îngrijit de la Castelul Bran în comparație cu gunoiul aruncat între copaci la Peleș se păstrează datorită acestui fapt”, a spus Sorin Tincu, care a mai adăugat că montarea turnicheţilor s-a făcut şi pentru o transparentizare și evidență clară a încasărilor și a numărului de vizitatori.

La rândul lor, reprezentanţii municipalităţii consideră că, la Castelul Corvinilor, vor fi în continuare mii de turişti care vor admira şi fotografia edificiul din curte. „”Recenziile negative” sunt făcute de oameni care vor totul gratuit. Din păcate, nu se poate. Un monument de talia Castelului Corvinilor trebuie întreținut și nu ne permiteam să lăsăm în continuare casa de bilete acolo unde era”, au răspuns reprezentanţii administraţiei publice locale celor care s-au arătat împotriva deciziei luate.

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din judeţul Hunedoara. Anul trecut, peste 300.000 de turişti au trecut pragul edificiului.

Sursa foto: Muzeul Castelul Corvinilor/Facebook
Articolul precedentSezonul de iarnă din Parâng debutează la mijlocul lunii
Articolul următor38 de ani s-au scurs de la cea mai mare tragedie din Valea Jiului