Direcția Silvică Hunedoara a inaugurat, în Pădurea Bejan, două trasee tematice destinate iubitorilor de natură: Traseul Stejarilor şi Traseul lui Ghinduţă.

Pădurea Bejan este cel mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României, unic în Europa. Chiar dacă prezenţa hibrizilor a fost semnalată şi studiată de o restrânsă comunitate ştiinţifică încă din secolul XIX, rezervaţia naturală a rămas aproape necunoscută pentru publicul larg.

„Traseul Stejarilor ne va conduce pe urmele speciilor de stejari şi a numeroşilor hibrizi, iar Traseul lui Ghinduţă se adresează în principal copiilor (dar nu numai lor) şi îşi aşteaptă vizitatorii cu numeroase informaţii despre pădure şi multe surprize”, anunță Direcția.

Imagine

Rezervaţia naturală Pădurea Bejan este o arie protejată din România, corespunzătoare categoriei a IV-a a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Se afla în localitatea Deva din judeţul Hunedoara, lângă cartierul Micro 15.

Pădurea Bejan are o suprafaţă totală de 103 hectare, între care 70 au fost declarate rezervaţie naturală. Rezervaţia este una de tip forestier şi are o importanţă ştiinţifică foarte mare, datorită faptului că aici sunt prezenţi 8 din cei 9 reprezentanţi ai genului Quercus. Genul Quercus însumează aproximativ 400 de specii de arbori şi arbuşti, iar cel mai faimos este stejarul.

Un alt lucru care îi conferă Rezervaţiei naturale Pădurea Bejan unicacitate este faptul că aceşti 8 reprezentanţi indigeni au dat naştere unor hibrizi, apăruţi în urma convieţuirii îndelungate. Aşadar, aici pot fi observate toate speciile de stejar existente pe teritoriul României, iar printre specii se număra stejarul pufos, stejarul penduculat, garniţa, gorunul, cerul şi multe altele.

Sursa: Direcția Silvică Hunedoara

Sursa: Realitatea de Hunedoara