Telecabina de pe Cetatea Devei va fi repusă, în sfârşit, în funcţiune, începând de mâine dimineaţă, după o pauză de aproape cinci luni. Avizul ISCIR, pe care autorităţile locale îl aşteptau, a fost acordat, iar ascensorul înclinat va putea transporta, din nou, turişti.

Corinna Costea, șeful Serviciului Baze Sportive și de Agrement din cadrul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, spune că telecabina care facilitează accesul în Cetatea Devei va funcționa în regim normal pentru public, începând de mâine dimineaţă, de la ora 08:00.

,,Specialiștii de la CNCIR Sibiu au fost astăzi la Deva. S-au efectuat probe cu monolinerul și am primit avizul să repornim instalația. Telecabina va fi funcțională de mâine dimineață și va transporta în siguranță turiștii”, a declarat aceasta.

Nefuncţională de aproape cinci luni

Oprită în toamna anului trecut, din cauza unei defecţiuni, telecabina de pe Cetatea Devei nu a mai transportat de atunci turişti până între zidurile fortăreţei medievale. Abia luna trecută, o echipă de specialişti, de la firma austriacă producătoare a instalaţiei pe cablu, a ajuns la Deva şi a remediat problema tehnică care a existat. Pentru repunerea în funcţiune a telecabinei, se mai aştepta doar avizul ISCIR.

Turiştii care vizitează Cetatea Devei o vor putea utiliza, contra-cost, începând de mâine, zilnic, între orele 08:00-20:00. Ultimele curse ale ascensorului vor avea loc la ora 19:30 (urcare) şi 19:50 (coborâre). În ceea ce priveşte tarifele pentru telecabină, acestea sunt neschimbate față de anul trecut, preţul unui bilet dus-întors pentru adulți fiind 20 de lei. Copiii, elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar jumătate din preţ, iar veteranii de război, persoanele cu handicap cu însoțitor, copiii instituţionalizaţi și copiii cu vârsta sub 3 ani, beneficiază de gratuitate.

Telecabina de pe Cetatea Devei a fost inaugurat în vara anului 2005, fiind singurul ascensor înclinat din România. Autorităţile locale au în plan să o schimbe cu alta nouă, cu o capacitate mai mare, din pricina uzurii celei actuale, dar şi pentru a reduce timpii de aşteptare ai turiştilor.

 

Articolul precedentDin cauza vântului puternic, telescaunul spre Parâng a fost oprit
Articolul următorPoliţia Locală din Deva, la „vânătoare” de fumători prin barurile din oraş. Noi amenzi, aplicate