Președintele american Donald Trump a declarat, joi, 6 martie, că Statele Unite ale Americii nu vor apăra toate țările care fac parte din Alianța Atlanticului de Nord (NATO), în cazul în care unele dintre acestea nu plătesc suficient pentru propria apărare.
„Este de bun simț, corect. Dacă nu plătesc, nu am de gând să îi apăr. Nu, nu am de gând să-i apăr”, le-a spus Donald Trump reporterilor în Biroul Oval, potrivit Reuters.
Donald Trump a declarat că este de această părere de mulți ani și a împărtășit-o cu aliații NATO în timpul mandatului său prezidențial 2017-2021.
Președintele american a adăugat că aceste eforturi au determinat mai multe cheltuieli din partea altor membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de 75 de ani, dar „chiar și acum, nu este suficient”. „Ar trebui să plătească mai mult”, a subliniat Donald Trump.
O clauză de asistență reciprocă stă la baza alianței NATO, care a fost înființată în anul 1949 cu obiectivul principal de a contracara riscul unui atac sovietic asupra teritoriului aliat.
Liderii europeni au anunțat cheltuieli mai mari pentru apărare
Tot joi, liderii europeni au susținut planurile de a cheltui mai mult pentru apărare și s-au angajat să rămână în continuare alături de Ucraina.
„Știu că unii ar putea avea îngrijorări cu privire la viitorul NATO. Așa că permiteți-mi să fiu clar, relația transatlantică și parteneriatul transatlantic rămân fundamentul Alianței noastre.
Președintele Trump a clarificat angajamentul SUA și angajamentul său personal față de NATO și a clarificat, de asemenea, așteptările că noi, în Europa, trebuie să facem mai mult în ceea ce privește cheltuielile de apărare”, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte.
În Biroul Oval, Donald Trump a spus că membrii NATO îi sunt prieteni, dar s-a întrebat dacă Franța sau „alte câteva” ar proteja Statele Unite ale Americii într-un moment de criză.
„Credeți că vor veni să ne protejeze? Ar trebui să o facă. Nu sunt atât de sigur”, a spus Donald Trump, precizând că vede alianța ca fiind „potențial bună”, dacă ceea ce el a văzut ca fiind problema cheltuielilor ar putea fi rezolvată. „Ne înșală în privința comerțului”, a spus el despre alianța de securitate.
Donald Trump afirmase angajamentele Statelor Unite față de apărarea reciprocă a NATO încă de săptămâna trecută, în timpul unei conferințe de presă alături de premierul britanic Keir Starmer.
Macron: Nu doar francezii, ci și europenii au fost acolo când am fost chemați pentru Afganistan
La o reuniune a liderilor europeni la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a răspuns comentariilor lui Trump spunând că Franța și alte țări europene s-au alăturat trupelor americane în lupta din Afganistan după 11 septembrie.
„Nu doar francezii, ci și europenii au fost acolo când am fost chemați pentru Afganistan. Și, apropo, nu au fost avertizați politicos când (SUA a părăsit Afganistanul, n.r.). Suntem aliați loiali și credincioși”, a spus Emmanuel Macron.