Strategia energetică a României nu prevede niciun viitor pentru minele de huilă Lupeni și Lonea. Cele două unități miniere au fost incluse într-un program de închidere până la finele acestui an.

În ciuda eforturilor depuse de sindicate pentru prelungirea activității celor două unități miniere și după această dată, de 31 decembrie 2018, cele două entități vor fi închise. Cel puțin asta reiese din strategia energetică a României care nici nu amintește de minele Lupeni și Lonea.

„Producția de lignit și huilă în România depinde direct de cererea națională de resurse energetice primare în sectorul de producere a energiei electrice și de resursele/rezervele de care dispune România. Rolul cărbunelui în mixul de energie electrică va depinde de competitivitatea prețului materiei prime,  cu influență directă în prețul energiei produse din această resursă energetică primară.(…) Necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din  producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”, arată strategia energetică a României.

Cărbunele din Valea Jiului este dificil de exploatat, costurile fiind ridicate. Rezervele de huilă ar mai ajunge încă 100 de ani, însă din cauze economice se pune lacătul pe exploatarea cărbunelui. Potrivit documentului, “necesarul de huilă pentru producerea energiei electrice și termice va fi asigurat din  producția minelor Vulcan și Livezeni completat cu necesarul din import, până la reconfigurarea capacităților termoenergetice nerentabile de pe huilă pe altă resursă energetică primară mai eficientă”. În ceea ce privește minele Lupeni și Lonea, acestea nici nu sunt incluse în vreun fel în strategia energetică a României. Conform acordului cu Comisia Europeană, cele două entități miniere trebuie să își înceteze activitatea la data de 31 decembrie anul acesta.

 

 

Articolul precedentAccident cu șapte victime și șase autoturisme pe autostrada A1
Articolul următorFOTO| Aproape 200 de câini și pisici au fost sterilizați gratuit, la Brănișca