Întruniți, astăzi, în prima ședință a Consiliului Județean (CJ) Hunedoara din anul 2019, aleșii județului au dezbătut și aprobat o serie de proiecte de hotărâre care vizează realizarea unor obiective de investiții cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Este vorba de realizarea Muzeului Civilizației Dacice de la Orăștie și de restaurarea castelului Nopcsa de la Săcel, din comuna Sântămăria-Orlea.

Construit la începutul secolului XIX, castelul contelui Nopcsa de la Săcel, se află într-o stare avansată de degradare, accesul fiind interzis de CJ Hunedoara pentru evitarea producerii unor accidente.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Se dorește de mai mult timp restaurarea acestui castel ce figurează pe noua listă a monumentelor istorice. Un proiect, în acest sens, a fost întocmit în anul 2014, însă, la acel moment, nu s-a reușit accesarea finanțării. Castelul ar putea fi restaurat prin programul PNDL, valoarea totală a proiectului ridicându-se la aproximativ 9,4 milioane de lei.

Ca urmare a unei adrese a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin care s-au comunicat condițiile ce trebuie îndeplinite de documentațiile ce însoțesc cererile de finanțare prin Programul PNDL, s-a cerut reactualizarea devizului general.

În ședința extraordinară de astăzi, 4 ianuarie 2019, consilierii județeni au aprobat devizul general revizuit și actualizat pentru acest obiectiv de investiții.

În altă ordine de idei, în cadrul aceleiași ședințe a CJ Hunedoara, a mai fost supus dezbaterii și votului, un alt proiect de hotărâre care vizează realizarea Muzeului Civilizației Dacice și modernizarea străzilor de acces în municipiul Orăștie, proiect depus în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

 

Articolul precedentCondiții excelente de schi pe pârtiile din județ. Salvamontiștii atrag atenția turiștilor
Articolul următorAglomerație pe A1, între Deva și Simeria, și la nodul de la Șoimuș. S-a circulat bară la bară