Lucrările la incinta 1 a Cetăţii Deva se reiau, de astăzi, după minivacanţa de Rusalii. Echipele de muncitori lucrează la zidurile palatului princiar, acestea fiind acoperite deja de schele.

Lucrările de reabilitare a Cetății Deva sunt în grafic și se desfășoară conform proiectului. Aceasta este concluzia echipei de implementare, după ce a efectuat o vizită detaliată în teren. Incinta 1 a Cetății de Vechi, cea care cuprinde partea din vârful dealului pe care este amplasat monumentul istoric, este reabilitată cu ajutorul fondurilor europene. Lucrările prevăzute în proiect vizează, între altele, refacerea pereților din zidărie de piatră, reabilitarea turnului de poartă și a turnului de vest, refacerea zidurilor de fortificație din piatră cu drum de strajă. Pe locul fostei pivnițe de vinuri a garnizoanei se va realiza o sală multifuncțională, protejată cu un acoperiș din sticlă. Sala va fi dotată cu o instalație audio performantă și dispozitive de proiecție. Acest spațiu va fi folosit pentru simpozioane, conferințe, sală de curs pentru lecții deschise de istorie. În curtea mică a Incintei Unu din cetate se pot organiza spectacole în aer liber.

Sunt vizate cele de operă și concertele de muzică clasică, datorită acusticii deosebite. Investiția este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene, câștigate de Primăria Deva. Termenul de finalizare a lucrărilor la incinta 1 este octombrie 2023 a informat municipalitatea.

Sursa: Realitatea de Hunedoara