Scrapia, o boală care afectează sistemul nervos al caprinelor şi ovinelor, a fost confirmată şi în judeţul Hunedoara. Autorităţile sanitar-veterinare au anunţat că monitorizează circulaţia animalelor ce urmează să fie sacrificate, în acelaşi timp, fiind dispuse o serie de măsuri pentru perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

Cunoscută şi sub denumirea de „boala tremurătoare a oilor”, scrapia debutează cu modificări de comportament iniţial, iar ulterior apar tulburările de mers şi pruritul. Specialiştii spun că, deşi apetitul se menţine pe toată durata bolii, animalele slăbesc, decesul survenind în urma epuizării.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), boala a fost confirmată în judeţele Argeş, Caraş-Severin, Constanţa, Sibiu, Timişoara şi Hunedoara, fiind monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar.

Pe de altă parte, ANSVSA a informat că, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, au fost demarate controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA), dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ). Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.

Fiecare DSVSA judeţeană a stabilit un program de lucru, pentru perioada 1 aprilie -1 mai 2019, în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Articolul precedentCreşă nouă la Orăştie, construită cu ajutorul banilor europeni. Contractul de finanţare, semnat
Articolul următorFOTO| Zeci de micuţi s-au întrecut, la Deva, în „sportul minţii”