Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează turiştii asupra pericolelor de pe traseele montane. Potecile au devenit foarte alunecoase şi mai greu de parcurs după ce la munte a nins şi îngheaţă pe timpul nopţii.

În zona montană de creastă a nins la peste 1.800 de metri, iar stratul de zăpadă poate ajunge până la cinci centimetri.

“Noaptea îngheaţă, ceea ce face ca dimineaţa potecile şi traseele să fie dificile de parcurs. Adică, s-a format un strat de gheaţă peste potecile despre care bine ştim că sunt acoperite cu pietre şi stânci”, spune şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiştii recomandă turiştilor să aibă echipament de iarnă şi bocanci cu aderenţă la zăpadă şi gheaţă, deoarece colţarii nu pot fi folosiţi încă din cauza faptului că stratul de ninsoare este mic. Există însă riscul alunecării pe pietrele de pe poteci, mai ales la coborâre.

ȚMare atenţie la trasee şi la distanţa dintre punctele pe care vor să le atingă pe acestea, pentru că ziua este scurtă şi s-ar putea ca la întoarcere să ne prindă noaptea. De aceea, trebuie să avem la noi o lanternă, o haină de vânt şi una de temperaturi scăzute. Nu în ultimul rând, să nu meargă singuri pe munte. O simplă alunecare sau o entorsă pot avea un final nedorit, mai ales că în zonă nu este semnal de telefonie mobilă peste tot. Nu are cine să te ajute, dacă eşti singur”, a mai spus Bodean.

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara vor fi prezenţi, la acest sfârşit de săptămână, în zonele frecventate de turişti, dar şi la punctele de permanenţă de la Râuşor, Alunii Negri, Parâng şi Straja.

Sursa: Realitatea de Hunedoara

Articolul precedentBilanț coronavirus – 16 octombrie – Autoritățile anunță noile statistici – Câte infectări s-au înregistrat în ultimele 24 de ore
Articolul următorBilanț coronavirus 17 octombrie: 11.546 cazuri noi și 299 decese