Arborii căzuți în zona de protecție integrală a Parcului Național Retezat rămân neridicați. Reprezentanții Romsilva explică de ce se procedează astfel. Unul dintre factorii importanți care contribuie la degradarea drumului forestier Lăpușnicul Mare, sunt avalanșele.

Declanșate de o supraîncărcare a straturilor de zăpadă în zona superioară a versantului, acestea transportă odată cu cantitățile imense de zăpadă și gheață, bolovani, resturi vegetale, trunchiuri de arbori, având un efect devastator și distrugând tot ce le stă în cale.

“Practic, niciun arbore aflat în zona culoarului de avalanșă nu scapă nedoborât. Materialul transportat este depus la baza versantului, exact pe unde trece drumul, iar degajarea acestuia presupune un efort major și costisitor. Tot aici a fost amplasată cu ani în urmă o stație meteorologică automată care a fost spulberată de furia zăpezii. Deoarece zona pe care v-o prezentăm este situată în ZPI (Zona de Protecție Integrală) a Romsilva – Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei, arborii doborâți de avalanșă nu sunt scoși, ci lăsați pe loc”, arată Romsilva.

În partea inferioară a culoarului de avalanșă se disting foarte bine arborii doborâți, transportați de pe versant.

 

Articolul precedentFOTO: Loc de joacă pentru copii arată ca după război
Articolul următorÎncă un șofer prins drogat la volan, la Hunedoara