Reprezentanții Confederației SIndicale Meridian fac acuzații extreme de dure la adresa conducătorilor mineritului. Aceștia susțin că  “pentru unii “tranziţia justă” în Valea Jiului ar putea reprezenta o imensă oportunitate pentru valorificarea fierului vechi din minele de huilă”.

Declarațiile celor de la COnfederația Meridian vin în contextul în care zilele trecute, la Petroșani a avut loc o dezbatere pe tema tranziției Văii Jiului de la minerit spre alte alternative.

“Pentru unii “tranziţia justă” în Valea Jiului ar putea reprezenta o imensă oportunitate pentru valorificarea fierului vechi din minele de huilă. Cei care doresc să-şi mențină slujbele în această perioadă, trebuie să stea cu ochii ca pe butelie pe partizanii de ocazie ai energiilor regenerabile și ai tranziției energetice, care nu urmăresc altceva decât să se aleagă cu un bonus la pensie de câteva sute de mii de euro sau să mai facă niște comisioane pe baza cărbunelui importat sau a contractelor cu statul pentru “reabilitarea” perimetrelor miniere. Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN şi Sindicatul Muntele considera ca tranziţia justă nu se poate face doar pe baza unor declarații și promisiuni generoase”, arată reprezentanții Confederației SIndicale Meridian.

Dezbaterile pe tema regiunilor miniere aflate în tranziție sunt considerate utile de către cie de la Sindicatul Muntele și Confederația Meridian și vin în completarea dialogului social și civic inițiat deja de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian și Sindicatul Muntele încă de anul trecut, în contextul expirării cadrului legal al UE (Decizia Consiliului din 10 decembrie 2010), special dedicat acordării ajutoarelor de stat pentru industria minieră carboniferă din Uniunea Europeană.

La începutul anului 2018, Valea Jiului a fost desemnată regiune-pilot cadrul Platformei ”Regiuni carbonifere în tranziție”, una dintre principalele măsuri le pachetului ”Energie curate pentru toți europenii”. Platforma a fost lansată de Comisia Europeană cu scopul de a sprijini statele membre și regiunile miniere pentru a susține dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă în aceste comunități. Pentru a răspunde la dificultățile sociale și de mediu, platforma urmărește, de asemenea, implicarea tuturor actorilor relevanți pentru crearea unui spațiu de dialog și a unui cadru pentru politici coerente.

Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu. Ea este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.


Articolul precedentMai multe zone ale municipiului Petroșani s-au transformat în șantiere
Articolul următorAstăzi este „Ziua Mondială a Sănătăţii”. Va fi marcată şi în judeţul Hunedoara