Numărul abonaților racordați la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Petroșani a scăzut. Incertitudinea care a planat asupra furnizării agentului termic i-a determinat pe unii dintre abonați să renunțe la acest serviciu și să se racordeze la sisteme alternative de încălzire.

Spre exemplu, în zona cartierului Aeroport din Petroșani unul dintre punctele termice nu mai este funcțional. Este nerentabilă furnizarea agentului termic pentru doi abonați.

La nivelul Văii Jiului mai sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare 2000 de abonați, aici fiind incluse instituțiile publice și societățile comerciale din municipiile Petroșani și Vulcan. De altfel, cele două administrații locale sunt singurele din Valea Jiului care mai beneficiază de agent termic din partea termocentralei Paroșeni.

În vară, când s-a decis sistarea alimentării acestui sistem, datoriile erau uriașe. 112.000 de lei era sduma de recuperat de la agenții  economici, de la asociațiile de  proprietari – 95.000 de lei, de la instituțiile publice  – 159.000 de lei, de la persoanele fizice 850.000 de lei. Toate, datorii neachitate, care au băgat Societatea de termoficare din Petroșani în faliment. Primăria și Consiliul Local Petroșani au subventionat cu 40 % costurile la termoficare și populația a beneficiat de un preț diminuat. Consiliul Local al municipiului Petroșani a aprobat prețul agentului termic.

Acesta crește, în timp ce subvenția plătită de primărie scade, față de primele luni ale acestui an. În plus, prețul a fost aprobat doar pentru luna decembrie a acestui an. Pentru lunile ce urmează din iarna anului 2019, valoarea agentului termic este încă incertă. Pentru luna decembrie subvenția acordată de Primăria Petroșani pentru agentul termic este de 46,77 lei/Gcal (inclusiv TVA), în timp ce în perioada  ianuarie – noiembrie 2018 valoarea subvenției a fost de 76,59 lei/Gcal (inclusiv TVA).

Prețul local al energiei termice facturată populației pentru luna decembrie 2018 va fi de 187,09 lei/Gcal (inclusiv TVA), în timp ce pentru lunile ianuarie – noiembrie 2018 prețul a fost de 157,27 lei/Gcal (inclusiv TVA).

 

Articolul precedentRevelionul brădenilor. Locuitorii, așteptați să sărbătorească, în Piața Aurului, trecerea în Anul Nou
Articolul următorFarmacii de gardă de Revelion și în primele zile ale Anului Nou, la Hunedoara